مهاجرت کردن دارای مراحل و چالش های بسیاری است که یکی از این چالش ها، آزمون بین المللی آیلتس و نمره آیلتس است چرا که این آزمون بین المللی برای مهاجرت یک آزمون معتبر است و نمره ای که شما در این آزمون کسب می کنید مشخص می کند تا شما در دانشگاه و یا کشور ها قبول می شوید و یا خیر. در این مقاله به بررسی نحوه محاسبه شدن نمره آیلتس در تمامی بخش های این آزمون بین المللی می پردازیم و بررسی می کنیم که هر نمره بیانگر چیست و نشان می دهد تلسط شما در زبان انگلیسی تا چه میزان است.
اهمیت آشنایی با نمره آیلتس
در ابتدا ممکن است برای شما این سوال پیش آید که چرا باید با نحوه نمره دهی این آزمون آشنایی داشته باشید و چه نکاتی در نمره دهی تاثیر گذار است؟ در پاسخ به سوال ها باید گفت که شما با پاسخ دادن به تعدادی سوال در آزمون بین المللی آیلتس مهارت های چهارگانه خود را در حوزه زبان انگلیسی را ارزشیابی می کنید.
نمره ای که شما در این آزمون کسب می کنید نشان می دهد که میزان تلسط شما بر مطالب زبان انگلیسی تا چه حد است و در حقیقت هر نمره تفسیری دارد که به صورت جزئی تر مشخص می کند شما در چه مواردی ضعف دارید و یا در چه مواردی تسلط بیشتری دارید. در ادامه به بررسی نحوه نمره دهی در هر بخش آزمون و تفسیر نمرات می پردازیم.
ساختار آزمون آیلتس
آزمون آیلتس در دو نوع آکادمیک و جنرال برگزار می شود و بخش های اسپیکینگ و لیسنینگ در این دو آزمون یکسان است اما در بخش های ریدینگ و رایتینگ تفاوت های قابل توجهی در حوزه موضوع و مطالب وجود دارد. تمامی بخش های این دو نوع آزمون در یک روز و بدون وقفه بین آن ها برگزار می شود اما ممکن است بخش اسپیکینگ در برنامه ریزی به بعد و یا قبل از آزمون موکول شود. مدت زمان پاسخ و شرکت در تمام بخش های این آزمون 2 ساعت و 45 دقیقه است و در ادامه به بررسی هر یک از بخش های این آزمون به صورت جزئی تر می پردازیم.
بخش لیسنینگ
در طول این بخش شما باید به 4 فایل صوتی گوش دهید و سپس به سوالات مرتبط با این فایل های صوتی پاسخ بدهید. شما باید در طول آموزش آیلتس خود زمانی برای برای مهارت های لیسنینگ و اسپیکنیگ قرار دهید چرا که این دو بخش از ضعف ها و نگرانی های زبان آموزان هستند.
مدت زمان بخش لیسنینگ 30 دقیقه است و ارزیابی این بخش به درک کلی شما از مطالب، اطلاعات دریافتی از فایل های صوتی و پاسخ صحیح به سوالات است. فایل صوتی اول، مکالمه ای بین دو نفر درباره یک موضوع اجتماعی است و فایل صوتی دوم درباره یک مونولوگ درباره یک موضوع اجتماعی روزمره است که می تواند سخنرانی افراد درباره موضوعات مختلف باشد.
فایل صوتی سوم، مکالمه ای بین 3 الی 4 نفر درباره یک موضوع آموزشی است که می تواند مکالمه بین استاد و شاگردان باشد و فایل صوتی چهارم درباره یک مونولوگ درباره یک موضوع دانشگاهی و تحصیلی است که می تواند سخنرانی یک استاد در دانشگاه باشد.
بخش ریدینگ
بخش ریدینگ آزمون آیلتس شامل 40 سوال است که شما در ابتدا باید سه متن طولانی را مطالعه کنید و سپس به سوالاتی که درباره این متون طراحی شده اند پاسخ بدهید. متن ها در این بخش می تواند از کتاب ها، مجلات و روزنامه ها باشد و شما 60 دقیقه زمان دارید تا متن ها را مطالعه کنید و به سوالات پاسخ بدهید.
نکته ای که باید درباره آموزش زبان انگلیسی در حوزه آیلتس در نظر داشته باشید این است که بخش ریدینگ آزمون آکادمیک و جنرال متفاوت است و این تفاوت مرتبط با موضوع متن های این بخش است. متن های آزمون آکادمیک تخصصی هستند اما متن های آزمون جنرال درباره موضوعات اجتماعی و روزمره هستند.
بخش رایتینگ
در بخش رایتینگ آزمون آیلتس شما مدت زمان 60 دقیقه وقت خواهید داشت تا درباره دو موضوع محتوایی به زبان انگلیسی تولید کنید. در آزمون آیلتس آکادمیک برای تسک اول به شما جدول و یا داده هایی ارائه می شود و از شما می خواهند تا این اطلاعات را توصیف کنید و یا فرآیندی که در حال رخ دادن است را توصیف کنید و برای تسک دوم شما باید درباره یک دیدگاه محتوایی بنویسید و آن را تحلیل کنید که در هر دو تسک شما باید به سبک رسمی بنویسید.
بخش اسپیکینگ
نمره آیلتس در بخش اسپیکینگ بر اساس مهارت شما در صحبت کردن به زبان انگلیسی مشخص می شود و شما درواقع باید درباره 3 موضوع صحبت کنید.
شما مدت زمان 11 الی 14 دقیقه را باید با ممتحن آزمون به مکالمه بپردازید و در تسک اول شما باید به سوالاتی درباره خودتان و موضوعاتی مانند کار، مطالعه و علایق خود پاسخ بدهید. در قسمت دوم به شما یک کارت داده می شود و شما باید درباره موضوع نوشته شده در روی آن کارت به مدت دو دقیقه فکر کنید و سپس به چند سوال درباره آن پاسخ بدهید.
در قسمت شوم به شما زمان داده می شود تا در مدت 4 الی 5 دقیقه درباره موضوع مشخص شده در روی کارت صحبت کنید و موضوعات بیشتری را درباره آن موضوع بررسی کنید.
نمره دهی در آزمون آیلتس چگونه صورت می گیرد؟
آزمون بین المللی آیلتس چهار مهارت خواندن (Reading)، نوشتن (Writing)، شنیدن (Listening) و صحبت کردن (Speaking) را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد که شما برای کسب یک نمره خوب در این آزمون باید بر روی هر چهار مهارت کار کنید و دانش خود را در هر کدام از این مهارت ها بهبود ببخشید.
نمره کلی آیلتس که با نام Band Score نیز شناخته می شود، میانگین نمرات کسب شده شما در هر بخش این آزمون است که بین 1 تا 9 به شما ارائه می شود. نکته ای که باید درباره نمره کلی آزمون آیلتس در نظر داشته باشید این است که سیستم نمره دهی آیلتس پس از حساب کردن نمره شما، نمره را به سمت سنگین تر گرد می کند برای مثال اگر نمره 6.87 شده باشد، نمره ای که به شما اعلام می شود 7 است.
برای گرد کردن نمرات به صورت کلی می توان گفت اگر میانگین شما 4.12 باشد، نمره اعلام شده 4 است و اگر نمره 4.40 باشد نمره ای که به شما اعلام می شود 4.5 خواهد بود و به همین صورت اگر 4.6 باشد بازهم به 4.5 گرد می شود و اگر نمره میانگین شما 4.8 باشد، نمره به 5 گرد می شود.
تفسیر نمرات کلی آزمون آیلتس
در این قسمت به بررسی تفسیر هر نمره می پردازیم و این بدین معناست که هنگامی که شما نمره کلی خود را برای دانشگاه و یا موسسه ای ارسال می کنید، آن ها از نمره شما چه برداشتی خواهند داشت و میزان تلسط شما را چطور تصور خواهند کرد.
نمره 9
درصورتی که نمره آیلتس شما 9 باشد بدین معناست که شما بالاترین نمره را در این آزمون کسب کرده اید و یک کاربرد متخصص و یا همان Expert user هستید و این بدین معناست که شما زبان انگلیسی را به صورت کاربردی، دقیق و روان می شناسید و می توانید در موقعیت های مختلف و حتی پیچیده از آن استفاده کنید و نیاز خود را برطرف کنید.
نمره 8
نمره 8 در آزمون آیلتس بدین معناست که شما یک کاربر خیلی خوب و یا همان Very good هستید و این نمره نشان می دهد که شما تسلط بسیار خوبی در حوزه زبان انگلیسی دارید و این زبان را به خوبی می شناسید و می توانید در بحث های تخصصی و حوزه های مختلف از این زبان استفاده کنید.
این نمره بدین معناست که ممکن است شما در برخی از موقعیت های سخت و غیر منتظره دچار مشکل شوید و نتوانید به درستی موقعیت را پشت سر بگذارید.
نمره 7
این نمره آیلتس بدین معناست که شما یک آزمون دهنده خوب و یا good user هستید که می توانید در موقعیت های مختلف، شرایط را مدیریت کنید اما ممکن است در برخی از شرایط پیچیده و تخصصی دچار مشکل شوید اما با این حال می توانید به صورت کلی نیاز خود را برطرف کنید. اگر شما می خواهید برای تحصیل و یا مهاجرت به یک کشور انگلیسی زبان بروید، نمره 7 حداقل نمره ای است که برای پذیرش به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
نمره 6
نمره 6 در آزمون آیلتس تقریبا یک نمره مرزی است که تفسیر آن بدین صورت است که آزمون دهنده دارای صلاحیت است و در صحبت ها و مفاهیم روزمره مشکلی ندارد اما ممکن است در برخی از موقعیت های تخصصی و پیچیده دچار مشکل شود.
نمره 5
این نمره آیلتس بدین معناست که شما توانایی برقراری ارتباط های اولیه را دارید و شاید بتوانید به صورت کم و بیش از پس موقعیت های پیچیده بربیایید اما نیاز به مطالعه بیشتر در حوزه زبان انگلیسی دارید تا بتوانید از پس موقعیت های مختلف برآیید.
نمره 4
کسب نمره 4 در آزمون آیلتس بدین معناست که شرکت کننده توانایی برقراری ارتباط های اولیه را دارد اما در حوزه ها و موضوعات تخصصی ممکن است دچار مشکلات جدی شود.
نمره 3
نمره 3 بدین معناست که شما می توانید موقعیت ها ساده و روزمره را مدیریت کنید و اما می توانید مفهوم کلی را درک کنید و نمی توانید جزئیات را به صورت کلی درک کنید و این نمره نشان می دهد که شما در صحبت کردن، مکث می کنید و مشکلات متعددی دارید.
نمره 2
کسب نمره 2 بدین معناست که صاحب نمره و شرکت کننده فقط می تواند در حد چند جمله و عبارت به زبان انگلیسی ارتباط برقرار کند و در حد رفع نیاز های ابتدایی می تواند به برقراری ارتباط بپردازد.
نمره 1
نمره 1 در آزمون آیلتس بدین معناست که شرکت کننده فقط می تواند در حد چند جمله ساده و ابتدایی به زبان انگلیسی ارتباط برقرار کند و اطلاعات دیگری از این زبان ندارد.
نمره 0
این نمره بدین معناست که شرکت کننده هیچ ارتباطی با زبان انگلیسی ندارد و اطلاعاتی برای ارزیابی دانش زبانی آن شرکت کننده وجود ندارد.
نمره آیلتس: بخش لیسنینگ
در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس شما باید در مدت زمانی مشخص به 40 سوال پاسخ بدهید و به صورت کلی می توان گفت که شما هر چه به سوالات بیشتری پاسخ بدهید، نمره بهتری نیز کسب خواهید کرد. در ادامه به بررسی هر نمره و میزان سوالی که شما برای کسب آن نمره باید پاسخ بدهید را بررسی خواهیم کرد.
- نمره 9: شما باید به 39 الی 40 سوال پاسخ صحیح بدهید.
- نمره 8.5: شما باید به 37 الی 38 سوال پاسخ صحیح بدهید.
- نمره 8: شما به 35 الی 36 سوال پاسخ صحیح داده اید.
- نمره 7.5: تعداد پاسخ های صحیح شما 32 الی 34 است.
- نمره 7: شما باید به 30 الی 31 سوال پاسخ صحیح بدهید.
- نمره 6.5: تعداد پاسخ های صحیح بین 26 تا 29 است.
- نمره 6: شما به 23 الی 25 سوال پاسخ صحیح داده اید.
- نمره 5.5: تعداد پاسخ های صحیح 18 الی 22 است.
- نمره 5: تعداد پاسخ های صحیح بین 16 الی 17 است.
- نمره 4.5: شما باید به 13 الی 15 سوال پاسخ صحیح بدهید.
- نمره 4: شما به 10 الی 12 سوال پاسخ صحیح داده اید.
- نمره 3.5: تعداد پاسخ های صحیح بین 8 الی 9 است.
- نمره 3: تعداد پاسخ های صحیح بین 6 الی 7 است.
- نمره 2.5: تعداد پاسخ های صحیح بین 4 الی 5 است.
نمره دهی در بخش ریدینگ
پاسخ های اشتباه در آزمون آیلتس و بخش ریدینگ نمره منفی ندارد و در این بخش شما باید به 40 سوال پاسخ بدهید که تعداد پاسخ های صحیح شما، نمره آیلتس در بخش ریدینگ را مشخص می کند.
- نمره 9: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 39 الی 40 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح 40 است
- نمره 8.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 37 الی 38 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح 39 است
- نمره 8: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 35 الی 36 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 37 الی 38 است
- نمره 7.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 32 الی 34 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح 36 است
- نمره 7: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 30 الی 31 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 34 الی 35 است
- نمره 6.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 26 الی 29 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 32 الی 33 است
- نمره 6: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 23 الی 25 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 30 الی 31 است
- نمره 5.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 18 الی 22 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 27 الی 29 است
- نمره 5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 16 الی 17 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 23 الی 26 است
- نمره 4.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 13 الی 15 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 19 الی 22 است
- نمره 4: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 10 الی 12 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 15 الی 18 است
- نمره 3.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 8 الی 9 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 12 الی 14 است
- نمره 3: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 6 الی 7 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 9 الی 11 است
- نمره 2.5: در آزمون آکادمیک تعداد پاسخ های صحیح بین 4 الی 5 و در آزمون جنرال تعداد پاسخ های صحیح بین 6 الی 8 است
نمره آیلتس: بخش رایتینگ
بخش رایتینگ در آزمون آیلتس با دیگر بخش ها متفاوت است و نمره دهی در آن نیز با دیگر بخش ها متفاوت است که در این قسمت به بررسی پارامترهایی می پردازیم که نمره شما در این بخش را مشخص می کنند.
Task Response
این معیار مرتبط با درک شما از سوالات و پاسخ مرتبط با آن ها است که برای نمره این قسمت شما باید به صورت کامل به تمام سوالات پاسخ داده باشید.
Coherence and Cohesion
این پارامتر مرتبط با ساختار متن شما و انسجام آن در انتقال مفهوم است و بررسی می شود که پاراگراف ها تا چه میزان به همدیگر ارتباط دارند و شما چطور منظور خود را شرح داده اید.
Lexical Resource
این پارامتر در نمره آیلتس برای بررسی لغات و دانش لغوی شما در حوزه زبان انگلیسی است که ممتحن بررسی می کند که شما چقدر کلمات زبان انگلیسی را می شناسید و آیا از کلمات مناسب استفاده کرده اید یا خیر. شما می توانید با کمک گرفتن از اپلیکیشن آموزش زبان بر روی گسترش دایره لغت خود کار کنید و واژگان زیادی را به زبان انگلیسی یاد بگیرید.
Grammatical Range and Accuracy
این پارامتر مرتبط با گرامر و ساختاری های زبانی که شما در متن خود استفاده کرده اید است و بررسی می شود که آیا شما می توانید از ساختار های پیچیده استفاده کنید یا خیر.
نمره دهی بخش اسپیکینگ
این بخش آزمون آیلتس نیز بررسی و تحصیحی متفاوت از دیگر بخش ها دارد چرا که دانش و مهارت مکالمه شما مورد بررسی قرار گرفته است و شما به صورت شفاهی به سوالات پاسخ داده اید. در ادامه به بررسی پارامتر هایی می پردازیم که برای نمره آیلتس در بخش اسپیکینگ مورد بررسی قرار می گیرد.
Pronunciation
یکی از مهم ترین پارامتر ها در بخش اسپیکینگ، نحوه تلفظ کلمات و عبارات توسط شرکت کننده است که بررسی می شود که آیا شما به درستی استرس ها را رعایت کرده اید و کلمات را درست تلفظ کرده اید یا خیر.
Grammatical Range and Accuracy
این پارامتر مرتبط با گرامر و ساختار هایی است که شما در مکالمه و پاسخ به سوالات استفاده کرده اید و ممتحن بررسی می کند که آیا شما از جملات و ساختارهای درست استفاده کرده اید یا خیر.
Lexical Resource
توانایی استفاده شما از واژگان و دایره لغات شما یکی دیگر از پارامتر هایی است که در نمره آیلتس شما در بخش اسپیکینگ تاثیر گذار است. استفاده از واژگان تخصصی در این بخش می تواند برای زبان آموز در ارزیابی مفید باشد پس بهتر است بر روی دایره لغات خود وقت بگذارید و آن را گسترش بدهید.
Fluency and Coherence
یکی دیگر از معیارهای سنجش دانش و مهارت زبان آموز در بخش اسپیکینگ، روان و بدون مکث صحبت کردن است و در حقیت این معیار مرتبط با تسلط شما بر روی موضوع، اعتماد به نفس و عدم مکث در صحبت کردن است.