ترجمه فارسی عنوان مقاله
نشانگان خستگی مزمن و شخصیت: مطالعه کنترل- موردی با استفاده از مدل پنج عاملی جایگزین
عنوان انگلیسی
Chronic fatigue syndrome and personality: A case-control study using the alternative five factor model
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
33178 | 2014 | 6 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Psychiatry Research, Volume 216, Issue 3, 30 May 2014, Pages 373–378
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلید واژه ها
۱- مقدمه
۲- روش ها
۲-۱ شرکت کنندگان
۲-۲ ابزارهای ارزیابی
۳- روش
۴- تحلیل اماری
۵- نتایج
جدول 1. توضیح ویژگیهای جمعیتشناسی و بالینی نشانگان خستگی مزمن و آزمودنیهای شاهد.
جدول 2.همبستگیها در میان مقیاسهای ZKPQ در نشانگان خستگی مزمن و گروه شاهد به صورت مجزا.
جدول 3. تفاوتهای میانگین مقیاسهای ZKPQ بین نشانگان خستگی مزمن و گروه شاهد، آلفاهای کرونباخ و دی کوهن
جدول 4. محصول تحلیل رگرسیون لجستیک مقیاسهای ZKPQ در مجموعه آموزشی.
۶- بحث
ترجمه کلمات کلیدی
سندرم خستگی مزمن -
شخصیت -
روان -
برونگرایی -
کلمات کلیدی انگلیسی
Chronic fatigue syndrome;
Personality;
ZKPQ;
AFFM;
Neuroticism;
Extraversion
ترجمه چکیده
روانرنجورخویی وجهی شخصیتی است که دائماً با نشانگان خستگی مزمن (CFS) ارتباط دارد. اغلب تحقیقات نیز نشان دادهاند بیماران CFS کمتر از بیماران غیر CFS برونگرا هستند، اما نتایج ناهمخوان هستند، احتمالاً بدان خاطر که وجوه بعد برونگرایی به صورت مجزا تحلیل نشدهاند. اهداف این تحقیق به شرح ذیل هستند: ارزیابی پروفایل شخصیت بزرگسالان مبتلا به CFS با استفاده از مدل پنج عاملی جایگزین (AFFM)، که فعالیت و جامعهپذیری را دو عامل مجزای برونگرایی تلقی میکند، و آزمایش روایی متمایز معیار AFFM، پرسشنامه شخصیت زاکرمن-کوهلمن، در تمایز موضوعات CFS از کنترلهای منطبق در بازه-نرمال. نمونه CFS از 132 بیمار با مراجعه متوالی برای خستگی یا درد مستمر به گروه پزشکی بیمارستان دانشگاه تشکیل شد. این افراد با 132 نفر شاهد در جمعیت منطق معمول مقایسه شدند. سطوح فعالیت بسیار کمتر و سطوح روانرنجورخویی- اضطراب بسیار بیشتر به بهترین وجه بیماران CFS را از افراد شاهد تمایز داد. نتایج با دادههای موجود در مورد رابطه بین روانرنجورخویی و CFS همخوانی دارند، و رابطه بین برونگرایی و CFS را با فراهم کردن دادههای جدید درباره رابطه فعالیت با CFS شفاف میکنند.
© 2014 شرکت مسئولیت محدود الزویر ایرلند. تمام حقوق محفوظ است.
ترجمه مقدمه
نشانگان خستگی مزمن (CFS) شرایط پزشکی کمتر شناخته شده است که با حضور خستگی ناتوانساز مزمن و دائمی به مدت حداقل 6 ماه توصیف شده است. علاوه بر این، تشخیص بیماری نیازمند حداقل چهار نشانگان ذیل است: سردردهای جدید، درد در عضله و چند مفصل، گرههای غدد لنفاوی، گلودرد مکرر، اختلال در خواب و تمرکز یا حافظه معیوب. این نشانگان منجر به کاهش قابل ملاحظه در وضعیت شغلی، شخصی، اجتماعی و تحصیلی میشوند (فوکودا و همکاران 1994). برآوردهای شیوع CFS دارای بازهای بین 0.2% تا 2.6% هستند (جیسون و همکاران، 1999؛ ریس و همکاران، 2003؛ ریوس و همکاران، 2005). چند عامل بیماریزایی پیشنهاد شدهاند، اما توضیح همسان برای این اختلال پدیدار نشده است. سببشناسی CFS احتمالاً چند عاملی است (هاروی و وسلی، 2009). تمایز در میان عوامل زمینهساز، آشکارساز و شایع ساز مفید است (پرینز و همکاران، 2006). برخی محققان پیشنهاد کردهاند شخصیت نقشی زمینهساز و/یا شایعساز در CFS ایفا میکند (هندرسون و تانوک، 2004). متاسفانه، مطالعات شخصیت CFS عموماً از روشهای تحقیق نامتجانس استفاده کردهاند (یعنی تنوع طرحها، فقدان اتفاق نظر درباره تعریف مورد و نمونههای مقایسهای از جمله جمعیتهای روانپزشکی)، و این نامتجانس بودن باعث محدودیت قابل ملاحظه از لحاظ تکثیر و تعمیم شده است. مهمتر از همه، تحقیق در این حزوه مکرر ارتباط خصوصیات شخصیت نرمال را نادیده گرفته است. نادیده گرفتن تحقیق ساختار شخصیت نرمال میتواند منجر به جانبداری در توصیف بیماران CFS با تاکید بر ویژگیهای شخصیت غیرنرمال به جای نرمال شود (وان گیلن و همکاران، 2007). تحقیقات برای ارزیابی شخصیت نرمال در بیماران مبتلا به CFS اغلب در چارچوب دیگاه مدل ایسنک یا پنج عاملی (FFM) انجام شدهاند، این تحقیقات از پرسشنامه شخصیت ایسنک (EPQ: ایسنک و ایسنک، 1975) یا پرسشنامه اصلاح شده شخصیت NEO (NEO PI-I؛ کاستا و مککرا، 1992) استفاده میکنند. شواهد تجربی نشان دادهاند روانرنجورخویی، گرایش به تجربه تاثیرگذاری منفی (یعنی اضطراب و افسردگی)، یکی از همسانترین ابعاد شخصیت در ارتباط با CFS است (تایلفر و همکاران، 2003؛ بشارت و همکاران، 2011). با این حال، نتایج مربوط به برونگرایی، دومین وجه شخصیتی مطالعه شده در CFS، شفافیت کمتری دارند. اغلب مطالعات نشان دادهاند آزمودنیهای CFS نسبت به آزمودنیهای غیر CFS کمتر برونگرا هستند (باکلی و همکاران، 1999؛ چاب و همکاران، 1999؛ دیری و چالدر، 2010؛ بشارت و همکاران، 2011)، اما نتایج به اندازه وجه روانرنجورخویی همسان نیستند. برای مثال، در مطالعه دوقلوی اخیر، پوسچالا و همکاران (2013) دریافتند برونگرایی کمتر با CFS ارتباط دارد، و این رابطه میتواند علّی و دوجهتی باشد، در حالی که در مطالعه کاتو و همکاران (2006)، با استفاده از جفت دوقلو، برونگرایی ارتباط معنیدار با CFS نداشت. این ناهمخوانیها میتوانند نیاز به ارزیابی برونگرایی را به شکلی دقیقتر با توجه بیشتر به وجوه متفاوت این وجه نشان دهند. مطالعه توسط دیری و چالدر (2010) نشان داد روانرنجورخویی و برونگرایی، ارزیابی شده با NEO PI-R، به شکلی معنیدار CFS را از گروههای شاهد متمایز کرد. بیماران CFS در روانرنجورخویی امتیاز بیشتر داشتند، و تنها دو وجه از شش وجه برونگرایی، فعالیت و جمعگرایی، به شکلی قابل ملاحظه در آزمودنیهای CFS کمتر بودند. یافتههای مربوط به ابعاد شخصیتی دیگر با ارزیابی توسط EPQ یا NEO PI-R همخوانی کمتر داشتند.
در این تحقیق، شخصیت را با مدل پنج عاملی جایگزین (AFFM) ارزیابی کردیم که مزایایی نسبت به مدلهای سابقالذکر داشت. AFFM (زاکرمن و همکاران، 1991، 1993) از مجموعه تحلیلهای عاملی مقیاسهایی پدیدار شد که قبلاً به شکلی گسترده در مطالعات مزاج استفاده شده است. ویژگیهای AFFM با پرسشنامه شخصیت زاکرمن-کوهلمن اندازهگیری شدهاند (ZKPQ؛ زاکرمن و همکاران 1993). در این مدل، فعالیت و جامعهپذیری دو ویژگی مجزای برونگرایی را تشکیل میدهند. این تمایز میتواند شناخت بهتر از نقش متمایز برونگرایی در این بیماری فراهم میکند. علاوه بر این، وجه برونگرایی شامل تکانشگری یا ویژگیهای خصومت است، این موضوع درباره NEO PI-R صدق میکند؛ در عوض، مقیاسهای ویژه برای این دو ویژگی در ZKPQ گنجانده شدهاند.
هدف این تحقیق دوقسمتی است: ارزیابی پروفایل شخصیت بزرگسالان مبتلا به CFS از دیدگاه AFFM، و آزمون روایی متمایز ZKPQ در متمایزسازی آزمودنیهای CFS از افراد شاهد در بازه نرمال. دقت مدل منتج توسط روش اعتبارسنجی متقابل مشروح در زیر آزمایش شد. فرض گرفته شده بود شرکتکنندگان مبتلا به CFS، در مقایسه با نمونه جمعیت شاهد، امتیازی بیشتر برای روانرنجورخویی- اضطراب و امتیاز کمتر برای فعالیت و جامعهپذیری دارند.