در دنیای امروز شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از کارها و امور، حتی امور روزمره انسان از طریق کامپیوتر و برنامههای مختلف بر روی این پلتفرم و سایر پلتفرمها مانند گوشیهای هوشمند انجام میشود. تمام این پلتفرمها برای انجام کارها از برنامههای مختلف استفاده میکنند. همین امر باعث شده که برنامهنویسی به یکی از مهارتهای مهم در دنیای امروز تبدیل شود. به همین دلیل بسیاری از افراد به دلیل بازار کاری خوب و رو به توسعه در این حوزه علاقمند به شرکت در دوره آموزش برنامه نویسی از صفر و یادگیری این مهارت به منظور تضمین آینده شغلی خود هستند. اما همواره این سوال در ذهن افراد وجود دارد که چگونه باید برنامهنویسی را شروع کنند؟
برنامهنویسی چیست؟
اگر بخواهیم تعریف سادهای از برنامهنویسی ارائه کنیم، به مهارت و توانایی ساخت و طراحی اپلیکیشنها، وبسایتها و نرمافزارهای مختلف برنامهنویسی (Programming) گفته میشود. برای آموزش برنامه نویسی از صفر و انجام آن، از ابزارهای مختلفی استفاده میشود که در نهایت میتوان محصول نهایی را بر روی کامپیوتر یا سایر پلتفرمها اجرا کرده و مورد استفاده قرار داد.
چگونه برنامهنویسی را شروع کنیم؟
بهترین نقطه برای شروع آموزش برنامه نویسی از صفر این است که پروژههای عملی انجام شده و در این زمینه تمرین انجام شود. از این رو شرکت در دوره آموزش مقدماتی برنامهنویسی اولین قدمی در یادگیری این مهارت به حساب میآید. پس از گذراندن دوره مقدماتی باید تمرین و کار عملی در دستور کار قرار بگیرد. دورههای آموزشی تکمیلی، پیشرفته و پروژه محور بهترین گزینه برای تمرین و کار عملی به حساب میآید.
انتخاب حوزه فعالیت برای شروع برنامه نویسی
اولین قدم برای شروع آموزش برنامه نویسی از صفر، انتخاب حوزه فعالیت برای شروع برنامهنویسی است. افراد باید با توجه به علاقه و هدف خود یکی از حوزههای مختلف برنامهنویسی را برای شروع انتخاب کنند. انتخاب حوزه مورد نظر به این دلیل اهمیت دارد که در هر حوزه از زبان و ابزارهای خاصی استفاده میشود که باید کار کردن با آنها را یاد گرفت. به عنوان مثال آموزش برنامه نویسی از صفر وب، با یادگیری با HTML و CSS شروع میشود و در ادامه نیاز به یادگیری جاوا اسکریپت وجود دارد. از مهمترین حوزههای برنامهنویسی میتوان به برنامهنویسی دسکتاپ، توسعه وب، توسعه اپلیکیشنهای تلفن هوشمند، برنامهنویسی علم داده، توسعه بازیهای کامپیوتری، طراحی ربات هوشمند اشاره کرد.
سیستم مورد نیاز برای آموزش مقدماتی برنامهنویسی
برنامهنویسی یکی از مهارتهایی است که با هر نوع سیستم کامپیوتری میتوان یادگیری آن را شروع کرد و به برای شروع به کامپیوترهای قدرتمند و گرانقیمت با قابلیتهای سختافزاری ویژه نیاز نیست. مهمترین موضوع در سیستمهای کامپیوتری که در شروع یادگیری برنامهریزی باید مورد توجه قرار بگیرد، سیستم عامل کامپیوتر است. ویندوز، لینوکس و مک سه سيستم عامل اصلی و محبوب هستند که هر کدام در نسخههای مختلفی در دسترس قرار دارند. در بین این سه سیستم عامل، لینوکس بهترین سیستم عامل برای افرادی است که قصد شرکت در دوره آموزش برنامه نویسی از صفر را دارند. پشتیبانی از اکثر زبانهای برنامهنویسی (به جز Visual Basic)، سادگی نصب و استفاده، رایگان بودن، تعدد نرمافزارهای برنامهنویسی و آزادی عمل از جمله ویژگیهایی است که لینوکس را به بهترین گزینه برای برنامهنویسی تبدیل میکند.
برای شروع برنامهنویسی از چه زبانی شروع کنیم؟
زبانهای برنامهنویسی متعددی وجود دارند که هر کدام از آنها را بر اساس ویژگیها و قابلیتهایی که دارند میتوان در حوزه خاصی از برنامهنویسی مورد استفاده قرار دارد. به همین دلیل در مواجهه با این سوال که برای یادگیری برنامهنویسی باید از چه زبانی شروع کرد، نمیتوان پاسخ ثابتی ارائه کرد. در واقع انتخاب زبان برنامهنویسی به علاقه فرد و همچنین حوزهای از برنامهنویسی که قصد شروع و ادامه فعالیت در آن را دارد، وابسته است. در هر حوزه برنامهنویسی زبانهای رایج و محبوبی وجود دارند که میتوان برای شروع یادگیری انتخاب کرد. به عنوان مثال افرادی که قصد فعالیت در حوزه برنامهنویسی وب دارند میتوانند زبانهای برنامهنویسی CSS، HTML، جاوا اسکریپت، روبی یا PHP را برای شروع یادگیری انتخاب کنند.
زبان برنامه نویسی پایتون و جاوا
زبانهای برنامهنویسی پایتون و جاوا را میتوان یک زبان همهکاره و همه منظوره دانست که جزو محبوبترین زبانهای برنامه نویسی هستند. این دو زبان بهترین گزینه برای آموزش مقدماتی برنامهنویسی هستند زیرا یکی از مهمترین مزیتهای این زبانها قابلیت کاربرد در حوزههای مختلف است. به همین دلیل با یادگیری این زبانها در آینده گزینهها و مسیرهای بیشتری به منظور پیشرفت در دنیای برنامهنویسی در پیش روی افراد قرار خواهد گرفت.
زبان برنامهنویسی پایتون را میتوان بهترین زبان برای شروع یادگیری برنامهنویسی دانست زیرا هم یک زبان همهمنظوره بوده و هم در رده زبانهای سطح بالا قرار دارد؛ یعنی این زبان به زبان انسان نزدیکتر است و همین امر باعث میشود که یادگیری آن آسانتر باشد. پایتون یکی از زبانهایی است که حتی در برنامهنویسی و توسعه وب نیز کاربرد داشته و میتوان از آن در توسعه بکاند استفاده کرد. زبانهای C، C++، C# و SQL از دیگر زبانهایی هستند که برای شروع یادگیری برنامهنویسی گزینه مناسبی محسوب میشوند.
سخن آخر
امروزه با توسعه استفاده از برنامهها و اپلیکیشنهای گوناگون برای انجام امور مختلف، برنامهنویسی یکی از مهارتهای مهم و کلیدی محسوب میشود که به منظور طراحی و توسعه برنامههای کاربردی، وبسایت و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. همین امر باعث شده که بازار کار خوبی برای این مهارت بوجود آید و سازمانها و شرکتهای مختلف به دنبال جذب افرادی باشند که در این زمینه از مهارت کافی برخوردار هستند. بازار کار و شرایط شغلی مناسب باعث شده که بسیاری از افراد برنامهنویسی را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کرده و با شرکت در دورههای آموزش برنامه نویسی از صفر یک مسیر رو به پیشرفت و توسعه را آغاز کنند.