راهبردهایی برای ترغیب به یادگیری و افزایش انگیزش زبانآموزان توسط مدرسان
یکی از رایجترین سوالات زبانآموزان این است که چگونه به زبان انگلیسی علاقه مند شویم؟ علاقه و اشتیاق نقش مهمی را در یادگیری بهتر زبان ایفا میکنند و مدرسان نقشی بسیار مهم و اساسی در تقویت انگیزه دانش آموزان برای یادگیری زبان دارند. افراد موفق در یادگیری زبان لزوما افرادی با استعدادهای درخشان نیستند، بلکه ترکیب انگیزه، اشتیاق و پشتکار است که به موفقیت فرد در یادگیری زبان دوم منجر میشود. بنابراین، نقش انگیزه در یادگیری زبان بسیار پررنگ است. در این مقاله به روش ها و راهبردهای ایجاد انگیزه برای یادگیری زبان انگلیسی توسط مدرسان میپردازیم.
اهمیت انگیزه و ترغیب به یادگیری
ترغیب به یادگیری و انگیزش دانش آموزان یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر کیفیت آموزش و یادگیری است. دانشآموزانی که انگیزه بالاتری دارند، معمولاً تلاش و پشتکار بیشتری داشته و عملکرد بهتری نسبت به دانشآموزانی که انگیزه کمتری دارند، از خود نشان میدهند. بنابراین، مدرسان باید راهبردهای انگیزشی یادگیری زبان را برای ترغیب به یادگیری و افزایش انگیزش دانشآموزان خود به کار ببرند.
تحقیقات نشان دادهاند که راهبردهای ترغیب به یادگیری و انگیزش با هم در ارتباط هستند و بر روي هم تأثیر میگذارند. به عبارت دیگر، راهبردهای ترغیب به یادگیری میتوانند انگیزش زبان آموزان را افزایش داده و راهبردهای انگیزشی نیز در مقابل، ترغیب به یادگیری دانش آموزان را تقویت میکنند.
در ادامه راهبردهای ترغیب به یادگیری و ایجاد اشتیاق در دانش آموز را به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
برای مشاهده آگهیهای استخدام مدرس زبان انگلیسی بدون سابقه جهت تدریس در خانه و آموزشگاهها، کلیک کنید.
راهبردهایی برای ترغیب به یادگیری زبان آموزان
مدرسان نقشی بسیار مهم و اساسی را در ترغیب به یادگیری زبان آموزان ایفا میکنند. به همین دلیل، افرادی که از پکیج آموزشی یا دورههای ویدیویی استفاده میکند، به احتمال بیشتری، یادگیری را در جایی از مسیر، متوقف خواهند کرد. یک مدرس زبان انگلیسی این توانایی را دارد تا با بکارگیری راهبردهای موثر، دانش آموزان را به یادگیری زبان دوم ترغیب کنند. در ادامه برخی از این راهبردها آورده شده است.
ارائه بازخورد مثبت
بازخورد مثبت یک راهبرد ترغیب به یادگیری موثر است. براساس این راهبرد، مدرسان میتوانند با ارائه نظرات و بازخورد مثبت و تشویقکننده به زبان آموزان، احساسات مثبت، اعتماد به نفس و خودکارآمدی آنها را در یادگیری افزایش دهند. بازخورد مثبت باید بطور خاص برای هر فرد، منصفانه، منظم و به موقع ارائه شود و بر روي روند و نتيجه يادگيري تأكيد داشته باشد. برای مثال، مدرس میتواند به جای اینکه بگوید «خوب بود»، از بازخوردی مانند: «اینکه از مثالهای جالب استفاده کردی و نظر خودت را با استدلال منطقی بیان کرد، خیلی خوب بود.» استفاده کند.
تعامل موثر با دانشآموزان
برقراری ارتباط صمیمانه و داشتن تعامل موثر با زبان آموزان یک راهبرد ترغیب به یادگیری است. مدرسان میتوانند با ایجاد فضای گفتگو، پرسش و پاسخ، شنیدن و پاسخ دادن به نظرات و سؤالات دانشآموزان، توجه و علاقه آنها را در فرآیند یادگیری حفظ کرده و افزایش بدهند. تعامل با دانشآموزان باید بطور دوطرفه، پذیرا و صميمي بوده و بر روي تفكر انتقادي و خلاقيت زبانآموزان تأثير بگذارد. برای مثال، مدرس میتواند به جای اینکه فقط سؤالات خود را بپرسد، از دانشآموزان بخواهد که سؤالات خود را در مورد مطلب ارائه شده مطرح کنند یا نظرات خود را با دیگر زبان آموزان به اشتراک بگذارند.
استفاده از بازيهای آموزشی
بکارگیری بازيهای آموزشی یک راهبرد ترغیب به يادگيري است كه مدرسان ميتوانند با استفاده از آنها، يادگيري زبان را به فرآیندی جذاب و موثر تبدیل کنند. بازيهای آموزشی محدودیت سنی و سطحی نداشته و حتی مدرسان آیلتس نیز میتوانند از بازیهای مناسب و موثر برای افزایش ترغیب به یادگیری زبان آموزان بهره ببرند. برای مثال، مدرس میتواند از بازیهای حدس کلمات، پازل، جدول، بازیهای کارتی و... استفاده کند.
استفاده از نقشه ذهني (mind map)
نقشه ذهني روشی برای درک اطلاعات و ارتباط بین آنها است و به عنوان یک راهبرد انگیزشی موثر برای یادگیری زبان و مفاهیم دیگر شناخته میشود. با استفاده از این روش، مدرسان میتوانند ایدهها و اطلاعات مربوط به یک موضوع را به روش موثرتری به زبانآموزان منتقل کنند. نقشه ذهني میتواند بر روي تقويت حافظه، درك و تحليل زبان آموزان و ترغیب به یادگیری آنها تأثير زیادی بگذارد.
استفاده از منابع و رسانههای آموزشی مختلف
استفاده از منابع و پلتفرمهای آموزشی مختلف یک راهبرد ترغیب به یادگیری است که مدرسان میتوانند با استفاده از آن، فرآیند یادگیری را متنوع، جذاب و موثر کنند. منابع و رسانههای مختلف باید متناسب با محتوا، هدف و روش آموزش باشند و بر روي تقويت حافظه، درک و تحليل زبانآموزان تأثير بگذارند. برای مثال، مدرس میتواند از کتاب، مجلات، نشریات، پوستر، بروشورها، فیلمها، پادکست، نمودارها، جداول، سایتها و شبکههای اجتماعی، نرمافزارها و... برای افزایش تنوع و اثرگذاری محتوای آموزشی استفاده کند.
راهبردهای انگیزشی برای یادگیری بهتر زبان آموزان
ترغیب به یادگیری، مسئولیت مهمی است که مدرسان برعهده دارند؛ اما علاوه بر این مورد، ایجاد انگیزه نیز بحث مهمی در فرآیند یادگیری زبان است که باید هم از سوی مدرس و هم از سوی خود زبانآموزان به آن توجه شده و راهکارهایی برای آن ارائه شود. در ادامه، برخی از راهبردهایی که مدرسان میتوانند برای افزایش انگیزش زبان آموزان به کار ببرند، آورده شده است.
توجه به نیازها و علایق زبانآموزان
تمرکز بر شناخت دقیق نیازها و علایق دانشآموزان و ارائه موضوعاتی که متناسب با علاقه آنها باشد، تاثیر زیادی بر افزایش انگیزه افراد در فرآیند یادگیری دارد. همچنین، ایجاد ارتباط بین موضوعات درسی و زندگی واقعی زبان آموز نیز در جلب توجه و حفظ انگیزه او بسیار موثر است.
جهتدهی به اهداف
جهتدهی به اهداف یک راهبرد انگیزشی است که مدرسان میتوانند با استفاده از آن، نوع و کیفیت اهداف یادگیری زبان آموزان را تعیین نموده و یا تغییر دهند. برای مثال، مدرس میتواند به زبان آموزان کمک کند تا به جای اینکه فقط به نمرات خود توجه کنند، روی فرآیند یادگیری، پیشرفت و میزان تسلط خود بر مباحث درسی تمرکز داشته باشند.
ایجاد حس مسئوليت
ایجاد احساس مسئوليت یک راهبرد انگيزشي است كه باور زبان آموزان را در مورد نقش و تأثير خود بر روي يادگيري خود و دیگران، شكل داده و تقويت میکند. ایجاد احساس مسئولیت در زبان آموزان، باعث افزایش حس تاثیرگذاری، اهمیت فردی، اعتماد به نفس و در نهایت افزایش انگیزه افراد برای یادگیری بیشتر و بهتر زبان میشود.
ایجاد فرصت برای استفاده از آموختهها
ایجاد فرصتهایی توسط مدرس برای استفاده از زبان به صورت عملی و در موقعیتهای واقعی، مانند نقشآفرینی، ترجمه و تعریف داستان، بحث و گفتگو و...، به زبان آموزان این امکان را میدهد تا مهارتهای زبانی خود را در موقعیتهای واقعی به کار برده و تمرین نموده و انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری برای یادگیری عمیقتر مفاهیم پیدا کنند.
تشویق و پاداش
تشویق و تمجید از دستاوردها و پیشرفتهای دانشآموزان در یادگیری زبان، و ارائه پاداشهایی هر چند کوچک (مانند ارسال یک ایمیل تبریک بابت دستاوردهای زبانآموز) اعتماد به نفس و انگیزه آنها را تقویت میکند. ارائه بازخورد مثبت به زبان آموزان نقش مهمی در افزایش انگیزه، تلاش و مداومت در فرایند یادگیری زبان توسط زبانآموز دارد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی روشهای ترغیب به یادگیری و راهبردهای ایجاد انگیزه برای یادگیری زبان انگلیسی و دیگر زبانها، توسط مدرسان زبان پرداختیم. همانطور که گفته شد، انگیزه و رغبت برای یادگیری، تاثیر بسیار مهمی در درک بهتر و عمیقتر مفاهیم آموزشی داشته و مدرسان در ایجاد این دو، نقش پررنگی را ایفا میکنند. هر چند، ایجاد انگیزه باید هم از سوی مدرس و هم از سوی زبانآموز با روشهای مختلفی مانند استفاده از جملات انگیزشی، بازیهای آموزشی، در نظر داشتن اهداف یادگیری زبان و... صورت بگیرد. در نهایت، میتوان گفت مدرسان این توانایی را دارند تا با بکارگیری راهبردهای موثر، انگیزه و تمایل به یادگیری را در زبانآموزان با هر سطح زبانی و شرایط سنی، افزایش داده و تقویت کنند.