ممکن است در حال فعالیت و جابجایی مبلمان منزل یا حالت نشسته پشت میز اداره دردی ناگهانی در ناحیه کمر و پاها پدیدار شود؛ یک درد سریع و سوزناک که در کمر، باسن و پایین به سمت پشت پا انتشار بیابد . به احتمال زیاد، مقصر احتمالی این اتفاق، عصب سیاتیک باشد و در اثر تحت فشار قرار گرفتن آن چنین دردی بوجود آمده باشد. اما این احتمال وجود دارد که بیماری آرتروز نیز باعث به وجود آمدن این درد شده باید. اگر به دنبال تفاوتهای بین آرتروز و سیاتیک هستید، باید بدانید که این مشکلات، با وجود همپوشانی در بعضی علائم، خیلی هم شبیه به هم نیستند.
تفاوت آرتروز و سیاتیک
آرتروز، به صورت کوتاه، به التهاب یک یا چند مفصل گفته میشود. دو نوع کلی از این بیماری وجود دارد که عبارتند از: نوع"ساییدگی و پارگی" (که با نام استئوآرتریت شناخته میشود)، نوع التهابی که شامل روماتیسم مفصلی، اسپوندیلوآرتریت محوری، و آرتریت پسوریاتیک میباشد، این نوع از آرتروز هنگامی اتفاق میافتد که در آن، سیستم ایمنی شخص به خود حملهور شده و باعث التهاب مفصل میشود.
با این حال، سیاتیک هنگامی اتفاق میافتد که یک عامل، عصب سیاتیک را اذیت یا به آن فشار وارد کند. یکی از متداولترین دلایل سیاتیک، بیرونزدگی دیسک (فتق دیسک) میباشد، اما آرتروز نیز در بعضی مواقع میتواند باعث به وجود آمدن این مشکل شود.
سیاتیک به درد شدیدی گفته میشود که از عصب سیاتیک (که در کمر، درون باسن، ران و پا وجود دارد)، شروع میشود. درد آرتروز، از سویی دیگر، باعث میشود که شما در مفصلهای خود درد و سفتی احساس کنید. این مورد همچنین، به کمر و پایینتنه شما منتهی نمیشود. بنابراین اگر درد و سفتی را در نقاط دیگری از بدن خود (مانند گردن، شانهها، قفسه سینه یا دستان) احساس میکنید، ممکن است لازم باشد تا توجه بیشتری به آن داشته باشید.
علائم آرتروز و سیاتیک
آرتروز و سیاتیک هر دو میتوانند خود را به صورت کمردرد نشان دهند، اما علائم متفاوتی دارند. تشخیص هرکدام از این بیماریها با توجه به نوع علائمی که بیمار تجربه میکند ممکن میشود.
نوع درد تجربه شده توسط بیمار میتواند سرنخی از وضعیتی که با آن سر و کار دارد، را به پزشک انتقال بدهد. درد آرتروز همراه با تیرکشیدن نیست و باعث میشود تا فرد احساسی شبیه گرفتگی داشته باشد. درد عصب سیاتیک معمولاً ناگهانی و به صورت ضربهای میباشد.
علائم آرتروز
درد ناشی از آرتروز احتمالاً بر اساس نوع آن، متفاوت خواهد بود. بعضی از علائم به اشتراک گذاشته شده در آرتروز التهابی عبارتند از:
- درد مفصل، سفتی، و ورمکردگی که در دو سمت از بدن احساس میشود.
- مفصلهایی که به طور واضح ورم کردهاند و در هنگم لمس کردن، گرم هستند.
- درد مفصل که بعد از عدم فعالیت، بیشتر میشود.
- کوفتگی و کمبود انرژی
- بیحالی
علائم بخصوص برای بیماریهای روماتسیم مفصلی، آرتریت پسوریاتیک، روماتیسم ستون فقرات و نقرس در زیر آمده است.
علائم استئوآرتریت عبارتند از:
- درد مفصل، سفتی، و ورمکردگی که در یک سمت از بدن احساس میشود.
- درد مفصلی که بعد از استفاده از آنها، بدتر میشود.
- خارهای استخوانی
- کاهش انعطافپذیری
- احساس رَنده شدن ناشی از ساییدگی استخوانها بر روی یکدیگر
علائم سیاتیک
علائم سیاتیک عبارتند از:
- درد ناگهانی و سوزناک که از قسمت پایین ستون فقرات تا درون باسنها و گسترش درد در پشت پا. معمولاً فقط در یک سمت بدن اتفاق میافتد.
- دردی که نسبت به کمر، بیشتر در قسمت انتهایی پای شما احساس میشود.
- دردی که هنگام سرفه یا عطسه شما، بدتر میشود.
- دردی که با گذشت روز، بدتر میشود.
- بیحسی، حس گزگز، یا ضعف ماهیچه در پای آسیبدیده
- ایجاد مشکل در کنترل رودهها یا مثانه (در صورت بروز این مورد، باید سریعا به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری بود).
آیا آرتروز منجر به ایجاد سیاتیک خواهد شد - یا برعکس؟
در بعضی مواقع، آرتروز میتواند منجر به ایجاد سیاتیک شود. این مورد زمانی اتفاق میافتد که در آن، برای مثال، فرد از استئوآرتریت در ستون فقرات خود رنج میبرد و غضروف موجود در آن ناحیه به مرور زمان فرسوده میشود. در صورت بروز این اتفاق، عصب سیاتیک میتواند اذیت شود. بسیاری از بزرگسالان با سنین بالاتر، که با مشکل استئوآرتریت دست و پنجه نرم میکنند، ممکن است دچار خارهای استخوانی (به صورت تکههای کوچک و لبههای دندانهدار) شوند که میتواند به عصب سیاتیک فشار وارد کند.
چگونگی جلوگیری از درد سیاتیک
به عقیده پزشکان افرادی که از درد سیاتیک رنج میبرند، معمولاً دارای اعضایی در خانواده خود با مشکلات مشابه هستند. آمدن یک شخص به کلینیک و اعتراض نسبت به کمردرد یا علائم پا، که مثلاً پدر، مادر یا عموی من این مشکل را داشته است، موردی غیرعادی نیست.
بدون توجه به سابقه خانوادگی، پزشکان، موارد زیر را برای کاهش شانس ابتلای افراد به سیاتیک یا درد مشابه با سیاتیک، توصیه میکند:
- حفظ کردن وزن مناسب بدنی
- حفظ کردن ماهیچههای اصلی شکمی. این مورد از کمر افراد نیز، در برابر فشار، محافظت میکند.
- حفط کردن تعادل. این مورد منجر به کاهش فشار در کمر خواهد شد.
بر اساس تحقیقات، نیکوتین منجر به کاهش جریان خون به سمت ستون فقرات میشود، که باعث اذیت شدن عصبها و افزایش درد عصبی میگردد. بنابراین، با ترک سیگار ، احتمال ابتلای افراد به کمردرد و درد سیاتیک کاهش پیدا خواهد کرد.
چگونگی درمان درد سیاتیک
روشهای معمول درمان سیاتیک، عبارتند از:
- درمان فیزیکی و ورزش کردن. بر اساس توصیه پزشک شما باید انجام شود.
- تزریقات استروئید
- عمل جراحی. یکی از فرآیندهای متداول (بدون داشتن مشکلات دیگر در ستون فقرات)، فرآیند دیسککتومی میباشد. در این فرآیند، برش کوچکی داده میشود تا دیسک بیرونزده (که باعث ایجاد درد در هنگام فشار بر روی ریشه عصبی میشود)، برداشته شود. بیشتر بیماران در همان روز عمل جراحی که البته باید توسط بهترین جراح مغز و اعصاب صورت پذیرد، به خانه فرستاده میشوند. البته برای بیشتر افراد عمل جراحی امری ضروری نیست.
آیا از آرتروز گردن میتوان جلوگیری کرد؟
سن، سابقه خانوادگی، و جنسیت افراد، همه میتوانند در گسترش آرتروز گردن و یا فتق دیسک گردن مشارکت داشته باشند. با اینکه این فاکتورها خارج از کنترل شخص میباشد، اما موارد بخصوصی وجود دارد که میتوان انجام داد و از فشار وارده بر روی مهره کاهید. فشار کم شده ممکن است درد آرتروز گردن یا دیگر علائم آن را کاهش دهد و شخص را از مراجعه به پزشک متخصص و جراح دیسک گردن بی نیاز کند..
برای کاهش ریسک ایجاد این علائم:
داشتن وزن سالم ایدهآل. داشتن اضافه وزن میتواند فشار ناخواستهای را بر روی مفصل اضافه کند.
انجام دادن ورزشهای سبک. انجام حرکات کششی، یوگا، و شنا کردن همه میتوانند فشار وارد شده بر کمر را کاهش دهند.
با احتیاط حرکت کنید. هنگام بلند کردن اجسام سنگین از زانوها به جای کمر برای بلند کردن آن جسم استفاده کنید.
درمان آرتروز
داروهای بدون نسخه
داروهای بدون نسخه، معمولاً در ردههای اول درمانی برای آرتروز کمر میباشند. استامینوفن (Tylenol) و داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی (NSAID) (مانند ایبوپروفن و ناپروکسِن)، میتوانند به کاهش موقت درد و التهاب در مفصلها کمک کنند.
مسکنهای درد موضعی به داروهایی گفته میشود که میتوان آنها را از طریق پوست، به طور مستقیم بر روی مفصلهای آسیبدیده اعمال کرد. میتوان از کرمها، ژلها، و اسپریهایی که درد را به طور موقتی کاهش میدهند استفاده کرد.
داروهای با نسخه ها
هنگامی که داروهای بدون نسخه برای کاهش درد ناشی از آرتروز کمر کافی نباشد، پزشک متخصص ممکن است داروهای قویتری را تجویز کند. بعضی از داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی، مانند دیکلوفناک، فقط با داشتن نسخه، در دسترس میباشند و میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
داروهای ضدالتهابی استروئیدی، در صورت داشتن آرتروز التهابی، تجویز خواهند شد. این داروها ممکن است به صورت خوراکی مصرف شوند، یا به صورت تزریقی استفاده گردند.
کورتیکواستروئیدهای تزریق شده، به هورمونهای قدرتمند ضدالتهابی گفته میشود. این تزریقات منجر به کاهش التهاب در مفاصل شده و ممکن است با یک بیحسکننده، برای کاهش بیشتر درد، ترکیب شود. تزریقات مداوم کورتیزون میتواند برای بافتهای اطراف مفاصل خطرناک باشد و فقط به صورت چند بار در سال تجویز میشود.
مسکنهای مخدر خفیف ممکن است برای تسکین درد تجویز شوند. با توجه به پتانسیل آنها برای ایجاد اعتیاد، این داروها در دورههای کوتاهمدت استفاده میشوند و معمولاً برای استفاده طولانیمدت تجویز نمیشوند.
اگر کمردرد توسط یک علت التهابی یا بیماری خودایمنی به وجود آید، درمان سرکوبکننده سیستم ایمنی باید انجام پذیرد که میتواند شامل داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری یا عوامل بیولوژیک باشد.
RFA و عمل جراحی برای درمان آرتروز
بسامد رادیویی فرساینده یا RFA به فرآیندی گفته میشود که از حرارت (ناشی از موجهای فرکانس رادیویی) برای سوزاندن فیبرهای عصبی که سیگنالهای درد را با خود حمل میکنند، استفاده میشود و به قطع یا کاهش درد کمک میکند. این فرآیند ساده است، و بیشتر بیماران فورا بعد از انجام عمل جراحی، قادر به راه رفتن خواهند بود.
با اینکه ممکن است دو تا سه هفته بعد از انجام فرآیند، درد شما تسکین پیدا کند، بسیاری از بیماران گزارش آسودگی تا یک یا دو سال را دادهاند. جدیدترین تحقیقات نشان میدهد که فرسایش بسامد رادیویی برای درمان بسیاری از بیماران آرتروزی مؤثر میباشد.
عمل جراحی، آخرین راه برای درمان آرتروز ستون فقرات میباشد.این مورد هنگامی توسط جراح دیسک کمر تجویز میشود که درمانهای دیگر باعث کاهش درد نشوند. نوع فرآیند جراحی دیسک کمر نیز به نقطه آسیبدیده از ناحیه کمر و نوع آرتروز کمر بستگی دارد. پیشنهاد میشود برای آشنایی با انواع جراحیهای دیسک کمر، مقاله مربوط به جراح دیسک کمر را در سایت دکتر مرادی جراح مغز و اعصاب تهران مطالعه کنید
با توجه به فرآیند انجام شده، عمل جراحی میتواند به کاهش فشار بر روی ستون فقرات، و کاهش فشار بر روی ریشه های عصبی (که در اثر التهاب به وجود آمده است)، کمک کند. عمل جراحی همچنین برای ثابت نگه داشتن ستون فقرات (همجوشی ستون فقرات)، با هدف کاهش درد و افزایش حرکت، استفاده میشود.