بسیاری از نویسندگان و اشخاص در بسیاری از روزنامهها، مجلات یا در بلاگ خود، مشکلات، پیشنهادها، نظرات و یا عقاید خود را به شکل یک مقاله مینویسند. مقاله، نوشتاری است که برای مخاطبان زیادی نوشته میشود. انگیزه اصلی در پشت نوشتن یک مقاله این است که در روزنامهها، مجلات و ژورنالها منتشر شود تا تغییراتی در جهان ایجاد کند. اما آنچه مهم است، روش نوشتن مقاله است که به تناسب انتشار در ژورنالهای مطبوعاتی و یا ژورنالهای علمی، مسیر متفاوتی باید طی شود. در این مطلب، شما را با نحوه نوشتن مقاله آشنا میکنیم.
چگونه یک مقاله خوب بنویسیم؟
زمانی که شما تصمیم میگیرید برای مجلات علمی بنویسید، با یک کار بسیار رقابتی و چالش برانگیز مواجه میشوید زیرا باید همه قوانین و اصول را در نظر بگیرید تا مقالهای کامل بنویسید که از رد شدن مصون بماند.
تمام مقالات علمی و تحقیقاتی، مسیری را برای دانشمندان فراهم میکنند تا با دانشمندان دیگر در مورد نتایج تحقیقات خود ارتباط برقرار کنند. آنها دارای قالب کلی یکسان و بخشهای متمایز هستند که نوع خاصی از اطلاعات را نشان میدهند. تعداد و عناوین بخشها ممکن است در میان مجلات متفاوت باشند، اما در اغلب موارد، شما باید یک ساختار اساسی را در نوشتن مقاله رعایت کنید.
بخشهای یک مقاله
یک مقاله علمی شامل بخشهای زیر است:
- عنوان
- چکیده
- کلمات کلیدی
- مقدمه
- مواد و روش تحقیق
- نتایج
- بحث
- نتیجهگیری
- تقدیر و تشکر
- منابع
عنوان: نخستین بخشی است که دیگران را به خواندن مقاله شما جذب میکند. عنوان باید به درستی، آنچه در تحقیق انجام شده را بیان کند؛ زیرا اولین عنصری است که ویراستار مجله یا خواننده میبیند. عنوان باید موضوع اصلی مقاله را خلاصه کرده و جذاب باشد. یک محقق باید از نوشتن عنوانهای طولانی و استفاده از واژههای اختصاری نامشخص در عنوان یک مقاله اجتناب کند.
چکیده: متنی کامل اما بسیار مختصر از مقاله را به خواننده ارائه میدهد. در این بخش، محقق باید تحقیقات خود را به طور واضح و دقیق و با تأکید بر اهمیت موضوع و نتایج بهدستآمده، در تعداد محدودی از کلمات (بسته به نوع ژورنال، برای مثال تا ۲۰۰ کلمه) خلاصه کند. چکیده باید به روشی نوشته شود که دیگران را به خواندن مقاله شما تشویق کند. هیچ اطلاعاتی، فراتر از آنچه در مقاله مورد استفاده قرار گرفتهاند، ذکر نکنید. یک چکیده معمولاً با صدای مجهول نوشته میشود تا به جای افراد بر روی یافتهها، متمرکز شود و معمولاً شامل هیچ منبعی نیست.
اگر در چکیده از واژههای اختصاری استفاده کنید، باید عبارت کامل، در پرانتز بعد از علامت اختصاری و یا علامت اختصاری داخل پرانتز بعد از عبارت کامل را ذکر کنید. شما میتوانید از زمان حال در چکیده خود استفاده کنید، اما زمان گذشته نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی دو نوع چکیده وجود دارد:
- چکیده توصیفی: در علوم انسانی و اجتماعی کاربرد دارد و در مورد روشها و نتایج، اطلاعات دقیقی ارائه نمیدهد. این نوع تصویرسازی در حدود ۵۰ تا ۱۰۰ کلمه است.
ساختار یک چکیده توصیفی به طور کلی به شرح زیر است:
- تاریخچه
- هدف
- قلمرو تحقیق
- چکیدۀ انتزاعی: معمولا در مقالات مهندسی و فنی استفاده شده و همه بحثهای اصلی و نتایج مهم را ارائه میدهد. این چکیده، حدود ۲۰۰ کلمه و شامل بخشهای زیر است:
- تاریخچه
- هدف
- روش
- یافتهها/نتایج
- نتیجهگیری
کلمات کلیدی: ترجیحاً باید عبارات ۲ تا ۴ کلمهای باشند که نشان دهنده چیستی و موضوع مقاله هستند. کلمات کلیدی تک کلمهای نیز قابلقبول است، اما احتمال دارد مطابقت درست با مقاله نداشته باشند. با کمک کلیدواژه، نویسندگان و محققان دیگر میتوانند مقاله شما را پیدا کنند و منجر به استناد بیشتر میشود.
Keywords
Selecting keywords lead to get more
citation.
Keywords
Selecting keywords lead to get more
citation.
مقدمه: مرحله دیگر در پاسخ به اینکه چطوری مقاله بنویسیم، نوشتن مقدمه است. در مقدمه باید به سوال «چرا» پاسخ دهید و دلایل خود را در رابطه با انتخاب این موضوع برای تحقیق، اهمیت آن، روشها، رویکردهای تحقیق و غیره را توضیح دهید. در این بخش، شما برخی اطلاعات پسزمینه را ارائه کرده و زمینه را برای توصیف مسأله تحقیق و یا سؤال تعیین میکنید.
در ابتدای مقدمه، بهتر است با عبارات کلی صحبت کنیم و به تدریج جزئیات و موضوع اصلی تحقیق را توضیح دهیم. در این بخش باید پژوهشها و نتایج یافته شده پیشین، کاستیها یا کمبودهای آنها و سپس رویکرد مورد استفاده برای نوشتن مقاله را شرح دهید.
آخرین پاراگراف از بخش مقدماتی، ساختار کلی مقاله و موضوعاتی که باید در بخشهای بعدی مورد بحث قرار گیرد را تشریح میکند؛ زمان فعلها در این بخش ترکیبی از زمان حال و گذشته است.
مواد و روشها: نوشتن مواد و روشها ممکن است خستهکننده باشد، اما اگر به خوبی توصیف و نوشته شود، نتیجهگیری شما را تقویت میکند و میتواند شانس انتشار مقاله در یک ژورنال خوب را افزایش دهد.
در این بخش، شرکت کنندگان، نتایج، مداخلات، آزمایشات چشمی (کور) و عینی و غیره را توصیف خواهند کرد تا به خواننده کمک کنند به طور دقیق، روش مورد استفاده توسط محققان را درک کنند. مولف (های) یک مقاله، تکنیکهای خاص و استراتژی کلی تجربی را در این بخش توصیف میکند.
نوشتن این بخش، باید با اطلاعات کلی که به کل متن مربوط است، شروع شده و با جزئیات آزمایشی خاص پایان یابد. میتوانید آزمونهای آماری و آزمایشها را تا حد ممکن، کامل انجام دهید و از اشاره به مزایا و معایب روشهای خاص و یا نتایج آن اجتناب کنید.
نتایج: بخش بعدی جهت راهنمای نحوهی نوشتن مقاله، دستاوردها، یافتهها و مقادیر عددی نتایج آزمون، اهمیت و اعتبار آنها و همچنین ویژگیهای آماری است که باید به وضوح و دقیق توضیح داده شوند. زمان افعال این بخش، زمان گذشته و هدف اصلی آن، ارائه نتایج است. این بخش را به یک گزارش عینی از نتایج تبدیل کرده و همه تفسیرها را برای این بخش نگه دارید.
یافتههای خود را در این بخش خلاصه کرده و در صورت امکان، آنها را در جداول یا اشکال قرار دهید. تمام نتایج موجود در متن را شرح دهید و خواننده را مستقیم به مشاهدات مرتبط، هدایت کنید. نتایج تستهای کنترل را توصیف کنید (شامل مشاهداتی باشد که در جداول یا اعداد نشان داده نمیشوند) . دادهها را آنالیز کنید، سپس آنها را به شکل جداول، نمودار و یا ارقام نشان دهید.
بحث: این بخش به تفسیر و تجزیه و تحلیل نتایج و دستاوردهای تحقیق میپردازد و بنابراین نیاز به دانش گسترده دارد. در این بخش باید تحقیقات قبلی مربوط به موضوع مقاله که در مقدمه ذکر شده را طرح کرده و روشها و نتایج آن مقالات را با مطالعه خود مقایسه کنید. همچنین لازم است، به دقت مزایا و معایب تحقیقات فعلی و نیز سازگاری و ناسازگاری یافتههای خود را با نتایج قبلی توضیح دهید. زمان افعال در این بخش، گذشته است.
نتیجهگیری: نمایی کلی از مقاله است. در حقیقت، این بخش مشابه چکیده است، اما محدودیتی بر روی تعداد کلمات وجود ندارد. در این بخش اهمیت موضوع، نتایج کلی تحقیق و تحقیقات انجامشده و همچنین تحقیقات آتی در مورد این موضوع را توضیح میدهد. زمان افعال، ترکیبی از گذشته و آینده است.
تشکر و قدردانی: این بخش، لزوماً در همه مقالات وجود ندارد. در این بخش از همه کسانی که به انجام تحقیقات کمک کردهاند، مؤسساتی که پشتیبانی مالی کرده یا تجهیزات مورد مطالعه شما را تامین کردهاند، تشکر کنید.
منابع: در پایان مقاله، منابع ذکر شده در کل مقاله، آورده میشود. منابع باید به ترتیب الفبایی مطابق با نام نویسنده ذکر شده و شمارهگذاری نشوند.
نکات مورد توجه هنگام نوشتن مقاله
- طرز فکر صحیح برای نوشتن
«حقایق را تا حد ممکن ساده و حتی جسورانه بیان کنید. هیچکس در یک مقاله تحقیقاتی، به دنبال گلهای فصاحت و آرایههای ادبی نیست».
- مفاهیم نوشتاری مدرن
- سبکها
- از واژه «ما» استفاده کنید. جملات با ما، سبک مدرنتری است، برای خواننده جالبتر است و با او ارتباط برقرار میکند؛ مانند ما حدس میزنیم و...
- از صداهای معلوم استفاده کنید: صداهای معلوم از صدای مجهول، واضحتر، آموزنده و خواننده پسندتر هستند؛ مانند: نتایج نشان میدهد... اگر میخواهید تنها یک تکنیک را یاد بگیرید تا در نوشتن مقاله به طور قابلتوجهی پیشرفت کنید، یاد بگیرید از صدای منفعل و مجهول اجتناب کنید.
- از واژههای این، آن، آنجا خودداری کنید. مانند «این احتمال وجود دارد که به زودی باران ببارد» که یک سبک قدیمی است و بهتر است از جمله «به زودی باران خواهد بارید»، استفاده شود.
- از جملات طولانی اجتناب کنید.
- هسته جمله، قوی باشد.
- در هر پاراگراف، یک پیام منتقل کنید.
- رعایت مسائل منطقی
- روند منطقی با استفاده از کلمات همچنین، علاوه بر این، در همین حال، به عبارت دیگر و...
- ارتباطات منطقی: با استفاده از ترکیبها (و/اما) ، علت و معلول (مانند/زیرا/ بنابراین) ، شرط (اگر/خواه) و...
- همسانی و موازی سازی در افعال، موضوع، قسمتهای مشابه در یک جمله و معنی
- حشو و فراوانی: مشکلی که در نویسندگان غیر انگلیسی زبان مشاهده میشود: تکرار عبارت، تکرار جمله، تکرار معنی و...
نتیجه گیری و جمع بندی
نوشتن مقاله، اصول و قوانینی دارد که دانستن آنها به موفقیت شما کمک میکند. در مقاله علمی، هدف فقط ارائه اطلاعات و افکار نیست بلکه ارتباط واقعی نیز مدنظر است؛ بنابراین نحوه نوشتن مقاله و متون علمی، نه تنها یک علم بلکه یک هنر است.