ترجمه فارسی عنوان مقاله
تقویت قابلیت های سیستم های پشتیبان تصمیم گیری خدمات گرا: انتقال تحلیل ها و داده های بزرگ به محیط ابری
عنوان انگلیسی
Leveraging the capabilities of service-oriented decision support systems: Putting analytics and big data in cloud
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
5862 | 2013 | 10 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Decision Support Systems, Volume 55, Issue 1, April 2013, Pages 412–421
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
واژه های کلیدی
1. مقدمه
2. بنیان های خدمات گرایی و خصوصیات منحصر به فرد خدمات
2.1. نقطۀ تمرکز
2.2. حوزه
2.3. استانداردسازی
2.4. کیفیت و نوآوری
2.5. ایجاد رابطه
جدول 1: خلاصه ای از نیازمندی های SODSS
3. مفاهیم نوظهور برای سیستم پشتیبان تصمیم گیری خدمات گرا
شکل 1. نمونه ای از عناصر سازندۀ SODSS
4. DSS خدمات گرا
شکل 2. معماری مفهومی DSS خدمات گرا
4.1. داده به عنوان خدمات (DaaS)
جدول 2. مؤلفه های اصلی DSS خدمات گرا
4.2. اطلاعات به عنوان خدمات (اطلاعات مبتنی بر تقاضا) (IaaS)
شکل3. معماری ها و زیرساخت های اطلاعاتی و داده ای
4.3. تحلیل به عنوان خدمات (AaaS)
5. نتیجه گیری
5.1. دستاوردها
5.2. محدودیت ها و کارهای آتی
واژه های کلیدی
1. مقدمه
2. بنیان های خدمات گرایی و خصوصیات منحصر به فرد خدمات
2.1. نقطۀ تمرکز
2.2. حوزه
2.3. استانداردسازی
2.4. کیفیت و نوآوری
2.5. ایجاد رابطه
جدول 1: خلاصه ای از نیازمندی های SODSS
3. مفاهیم نوظهور برای سیستم پشتیبان تصمیم گیری خدمات گرا
شکل 1. نمونه ای از عناصر سازندۀ SODSS
4. DSS خدمات گرا
شکل 2. معماری مفهومی DSS خدمات گرا
4.1. داده به عنوان خدمات (DaaS)
جدول 2. مؤلفه های اصلی DSS خدمات گرا
4.2. اطلاعات به عنوان خدمات (اطلاعات مبتنی بر تقاضا) (IaaS)
شکل3. معماری ها و زیرساخت های اطلاعاتی و داده ای
4.3. تحلیل به عنوان خدمات (AaaS)
5. نتیجه گیری
5.1. دستاوردها
5.2. محدودیت ها و کارهای آتی
ترجمه کلمات کلیدی
رایانش ابری - خدمت محوری - علم خدمت - داده بعنوان یک خدمت - اطلاعات بعنوان یک خدمت - تحلیل بعنوان یک خدمت
کلمات کلیدی انگلیسی
Cloud computing,
Service orientation,
Service science,
Data-as-a-service,
Information-as-a-service,
Analytics-as-a-service,
ترجمه چکیده
بسیاری از سازمان ها، در یکی از روندهای مهم خود، از سیستم های پشتیبان تصمیم گیری خدمات گرا (DSS در محیط ابری) استفاده می کنند، به این امید که چابک تر شوند. در این مقاله، بعد از ارائۀ فهرست نیازمندی های DSS خدمات گرا، چارچوب مفهومی را برای DSS در محیط ابری تعریف، و مسیرهای تحقیقاتی را بررسی می کنیم. دستاورد منحصر به فرد این مقاله طرح دیدگاهی دربارۀ نحوۀ ارائۀ خدمات در محیط DSS محصول گرا است، همچنین این مقاله فرصت ها و مشکلات پیش روی مهندسی DSS خدمات گرا را در محیط ابری شرح می دهد. در هنگام تعریف داده به عنوان خدمات، اطلاعات به عنوان خدمات، و تحلیل به عنوان خدمات می بینیم که مکانیسم-های اندازه گیری متداول، که عمدتاً زمان گیر و هزینه بر هستند خوب کار نمی کنند. سازمان ها علاوه بر هزینه و مدت زمان ارائۀ خدمات نیازمند بررسی سطح و کیفیت خدمات هستند. DSS در محیط ابری در مقیاس، تنوع و سرعت صرفه جویی می کند. این مقاله، با ایجاد ارتباط بین دیدگاه های راهبرد فناوری اطلاعات با پایگاه داده ها و طرح دیدگاه-های علمی برای مخاطبینی گسترده تر، دستاوردهایی برای علم خدمات به همراه دارد.
ترجمه مقدمه
در دنیای تجاری بسیار پیچیدۀ امروزی، سازمان ها باید روش های مبتکرانه ای برای افزایش مشارکت، مجازی سازی، دقت، همگامی، تطبیق پذیری، و چابکی پیدا کنند تا خودشان را از سایر رقبا متمایز سازند. آنها نیازمند واکنش سریع به نیازها و تغییرات بازارند. بسیاری از سازمان ها متوجه شده اند که داده های شان و نحوۀ استفاده از آن می تواند نقطۀ تمایز آنها و دیگر رقبا شود. داده ها و اطلاعات در حال تبدیل شدن به دارایی اصلی بسیاری از سازمان ها هستند. به همین دلیل است که، امروزه اکثر سازمان ها تلاش می کنند بیشترین دادۀ ممکن را گردآوری و پردازش کنند. بر اساس تحقیقات گارتنر، پیش بینی می شود که در سال 2011، ارزش بازار جهانیِ راهکارهای اطلاعات تجاری و انبارسازی داده به 8/10 میلیارد دلار برسد [34]. و در سال 2011، این راهکارها پنجمین اولویت فناوری از میان 10 اولویت اصلی برای مدیران ارشد اطلاعاتی بوده است. به همین دلیل است که، شرکت ها برای ادارۀ هوشمندانه تر، چابک تر و کارآتر کسب وکارها در درجۀ نخست سعی می کنند که فرآیندهای تصمیم گیری کارآ و کارآمد همراه با داده های صحیحیِ در اختیار داشته باشند که تبدیل به اطلاعات معناداری با اکتشاف های داده محور (برای مثال، تحلیل ها) شوند [13].
همچنین، داده ها مسائلی برای سازمان ها به وجود آورده اند. برای نمونه، سازمان ها در مدیریت مقدار زیاد داده ها (داده-های عظیم) با مشکل مواجه اند. داده ها به علت ارزان تر شدن فضای ذخیره سازی و تکامل دستگاه های گردآوری داده و اطلاعات دیجیتال مانند گوشی های تلفن همراه، لب تاپ ها، و حسگرها به سرعت در حال بزرگ تر شدن هستند. برای مثال، فیسبوک (وب سایت شبکۀ اجتماعی) میزبان 40 میلیارد عکس است، و وال مارت بیش از 1 میلیون تراکنش در هر ساعت برای مشتریان انجام می دهد، و تخمین زده می شود که پایگاه داده ای بیش از 5/2 پتابایت داشته باشد. در سرتاسر جهان، 6/4 میلیارد مشترک تلفن همراه وجود دارد، و 1 تا 2 میلیارد نفر از اینترنت استفاده می کنند [46]. شکی نیست که در عصر انفجار داده و اطلاعات زندگی می کنیم. همچنین، افراد بیشتری با اطلاعات سر و کار دارند، و اطلاعات بیشتری به اشتراک گذاشته می شود. بر اساس گزارش مجلۀ اکونومیست [46]، بین سال های 1990 تا 2005، بیش از 1 میلیارد نفر در سرتاسر جهان به طبقۀ متوسط وارد شده اند، و در سال 2013، میزان انتقال سالیانه داده در اینترنت به بیش از 667 اگزابایت خواهد رسید، و به گفتۀ شرکت سیسکو، رشد میزان داده ها سریعتر از توانایی شبکۀ اینترنت برای انتقال آن خواهد بود. Web Services آمازون، Synaptic Hosting شرکت AT&T، AppNexus، GoGrid، Rackspace Cloud Hosting، HP/Yahoo/Intel Cloud Computing Testbed، IBM/Google and MicroStrategy BI انواع گوناگون خدمات ابری را برای حلِ مشکلات ذخیره سازی داده ارائه می کنند.
علاوه بر مسائلی که به علت رشد سریع میزان داده به وجود می آید، فرصت های فراوانی نیز به وجود می آید، زیرا هرچقدر دنیا دیجیتال تر باشد بهتر می توان داده های مختص هر زمینه را گردآوری و تحلیل کرد. برای مثال، اطلاعات و/یا دانش برگرفته از اسناد دیجیتالی ممکن است کار پزشکان را در تشخیص و درمان دقیق بیماری ها راحت تر کند، و هزینه های بهداشت و درمان را برای ارائه دهندگان و مریضان پائین بیاورد، و از این رو کیفیت و بهره وری کلی بهداشت و درمان را بهبود دهد [15]. به همین ترتیب، می توان به داده های دیجیتالی (داده های نهادها و داده های عمومی که اغلب روی اینترنت قرار دارند) دسترسی پیدا کرد و آنها را برای کارآتر و کارآمدتر کردن مبارزه با جرائم به کار برد.
تفکر خدمات محور یکی از پارادایم ها موجود در حوزۀ فناوری اطلاعات است که به سرعت در حال رشد است، و با حوزه های بسیار دیگری مانند حسابداری، امور مالی و عملیات ها ارتباط دارد [16]. به گفتۀ بابائی و همکارانش [4]، هزینۀ کاربران نهایی در سرتاسر جهان در بخش خدمات IT تا سال 2010 با نرخ ترکیبی سالیانۀ 4/6 درصد رشد می کند، و به 6/855 میلیارد دلار آمریکا می رسد، و تقریباً در تمام بخش های بازار رشد مثبتی دارد. گارتنر پیش بینی می کند که در سال 2012 حداقل یک سوم هزینه های نرم افزارهای اپلیکیشن تجاری به جای خرید لایسنس محصول صرفِ نرم افزار به عنوان خدمات شود. همچنین، در سال 2011، 40 درصد مخارج سرمایه ای صرفِ زیرساخت به عنوان خدمات می شود [38]. و به تازگی، پایک ریسرچ پیش بینی کرده است که درآمد محاسبات ابری از اکنون تا سال 2005 روندی رو به رشد خواهد داشت و نرخ رشد سالیانۀ ترکیبی آن 8/28 درصد خواهد بود، و ارزش بازار از 46 میلیارد دلار در سال 2009 به 3/210 میلیارد دلار در سال 2015 خواهد رسید [37].
محبوبیت مدل محاسبات خدمات گرای مبتنی بر مصرف (pay-as-you-go) (محاسبات ابری) که در آن دیگران مسئول نگهداری سخت افزار و نرم افزار هستند نزد بسیاری از شرکت ها (به ویژه شرکت های کوچک و متوسط) در حال افزایش است [31]. محاسبات ابری یادآور پارادایم های نرم افزار به عنوان خدمات، زیرساخت به عنوان خدمات، و پایگاه داده به عنوان خدمات است [6]. پلتفرم های محاسبات ابری، همانند پلتفرم هایی که Amazon Web Services، AT&T’s Synaptic Hosting، AppNexus، Gogrid، Rackspace Cloud Hosting، و تا حدی، HP/Yahoo/Intel Cloud Computing Testbed، و IBM/Google Cloud ارائه می کنند چیزی فراتر از ارائۀ سخت افزار است، و مجموعه ای از ماشین های مجازی را در اختیار مشتریان قرار می دهند که می-توانند در آنجا نرم افزارهای خود را نصب کنند. در این سیستم ها، دسترسی به منابع معمولاً انعطاف پذیر است، و انگار که توان محاسباتی و فضای ذخیره سازی نامحدودی به محض تقاضا در اختیار مشتری قرار داده می شود، و قیمت خدمات بر اساس میزان استفاده تعیین می شود [1]. در این مقاله، از تعریفِ مؤسسۀ ملی استانداردها و فناوری (NIST) برای «ابر» استفاده می کنیم. این مؤسسه محاسبات ابری را اینگونه تعریف می کند: «[محاسبات ابری] مدلی برای دسترسی شبکه ای راحت و مبتنی بر تقاضا به مخزن مشترکی از منابع محاسباتی پیکربندی پذیر (مانند شبکه ها، سرورها، فضای ذخیره سازی، اپلیکیشن ها، و خدمات) است که به سرعت می توان آنها را تهیه کرد و با حداقل تلاش مدیریتی یا تعامل ارائه دهندۀ خدمات منتشر کرد» [33].
با توجه به پارادایم نوظهور خدمات، زمان است که از دیدگاه های جدید فنی و سازمانی دربارۀ فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی دوباره بیاندیشیم.
در بخش بعدی، ابتدا به مرور اجمالی بنیان های «پارادایم خدمات» می پردازیم و نیازمندی های کلیدی SODSS را ذکر می کنیم. در بخش های 3 و 4، مفهوم SODSS را روشن می کنیم، و روش ها، مدل ها، و نظریه های مهم و پیشرو را مرور می کنیم، و سپس بررسی می کنیم که بنیان های دانش خدمات گرایی در حال ظهور (در محیط ابری) را می توان کجا بنا نهاد. در بخش آخر، به صورت مختصر دستاوردها و محدودیت های این تحقیق را به شکل خلاصه ذکر می کنیم.