ترجمه فارسی عنوان مقاله
انرژی هستهای در توسعهی پایدار: وضعیت فعلی و چشماندازهای آینده
عنوان انگلیسی
Nuclear power for sustainable development: Current status and future prospects
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
29354 | 2009 | 18 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Energy Policy, Volume 37, Issue 12, December 2009, Pages 5149–5166
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلمات کلیدی
1.مقدمه
2. تحولی در انرژی هستهای - چرا حالا؟
2. 1. امنیت انرژی
2. 2. اجتناب از نوسان قیمتی سوخت فسیلی
2. 3. تغیرات جهانی اقلیم
تصویر 1. حساسیت هزینهی تولید به افزایش قیمت سوخت (منبع: IEA (2001).
تصویر 2. انتشار گازهای گلخانهای از چرخههای منتخب انرژی (منبع: OECD/NEA-IAEA (2008) بر مبنای Dones et al. (2004))
2. 4. کاهش آلودگی هوا
تصویر 3. نگرش عموم مردم به انرژی هستهای در ایالات متحده. 1983 تا 2008 (منبع: NEI (2008b))
3. وضعیت فعلی و طرحهای توسعهی انرژی هستهای
تصویر 4. سهم انرژی هستهای از کل تولید برق، 2009. (منبع: WNA (2009a))
3. 1. برنامهی گسترش انرژی هستهای
تصویر 5. تولید جهانی خالص برق از انرژی هستهای بر پایهی منطقه، 2006 تا 2030. (منبع: EIA (2009))
4. پیشرفتهای عمدهی اخیر
4. 1. پیشرفتها در کارکرد عملیاتی نیروگاه هستهای
تصویر 6. ضریب دسترسی جهانی انرژی برای نیروگاههای هستهای، 1991 تا 2006. (منبع: IAEA (2008b))
تصویر 7. روزهای خاموشی ناشی از سوختگیری هستهای در ایالات متحده. (منبع: NEI (2008c))
تصویر 8. میانگین تخلیهی انرژی در نیروگاههای انرژی هستهای 2004-1990. (گیگاوات-روز در هر تن) (منبع: IAEA (2005)).
4.2 مالکیت کارخانه و ادغام عملیات
4. 3. پیشرفتهای فرایند ساماندهی در ایالات متحده
4. 4. تمدید مجوز (و فعالیت) نیروگاههای هستهای
4. 5. وسعت، دسترسی و هزینهی منابع سوخت هستهای
4. 6. رویکردها به غنیسازی سوخت هستهای
5. فناوریهای جدید رآکتور هستهای
5. 1. رآکتورهای نسل 3 و 3 پلاس
5. 2. طرحهای رآکتور نسل 4
6. نگرانیهای طولانی
6. 1. امنیت
6. 2. حوادث عمده در رآکتورها
6. 3. خطرات و تصورات ایمنی
تصویر 9. مرگ و میر مرتبط با زنجیرهی کامل انرژی. (مرگ به ازای تراوات-سال) (منبع: WNA (2008b) بر مبنای Hirschberg et al. (1998)).
6. 4. دفع زبالهی هستهای
6. 5. خطر گسترش سلاحهای هستهای
7. خلاصه و نتیجهگیری
ترجمه کلمات کلیدی
انرژی هسته ای -
فن آوری راکتور جدید -
حوادث هسته ای
کلمات کلیدی انگلیسی
Nuclear power,
New reactor technologies,
Nuclear accidents
ترجمه چکیده
علاقه به انرژی هستهای به سبب قیمت سوخت فسیلی فرار، نگرانی دربارهی امنیت تأمین انرژی و تغییرات جهانی آب و هوا دوباره احیا شده است. این مقاله وضعیت فعلی و طرحهای آیندهی توسعهی انرژی هستهای، پیشرفتهای فناوری رآکتور هستهای و اثراتش بر خطرات و عملکرد انرژی هستهای را شرح میدهد. رآکتورهای هستهای پیشرفتهای طراحی شدهاند که سادهتر و امنتر هستند و نسبت به رآکتورهای فعلی هزینهی کمتری دارند. این رآکتورها با درنظرگرفتن بسیاری از خطرات ایمنی و بهداشت عمومی که صنایع را از زمان حادثهی تری مایل آیلند و چرنوبیل به ستوه آوردهاند میتوانند به شکست بنبست فعلی در حوزهی انرژی هستهای کمک کنند. انرژی هستهای با این اوصاف میتواند نقش مهمی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای ایفا کند. با این حال مسائل مهمی همچنان به قوت خود باقیاند که ذهن عموم مردم و تصمیمگیرندگان را درگیر کردهاند. اگر عموم مردم استقبال کنند امنیت هستهای، دفع زبالههای رادیواکتیو و تکثیر مواد منفجرهی هستهای باید به نحو مؤثر و معتبری مورد توجه قرار گیرند.
ترجمه مقدمه
در سالهای اخیر علاقه به گسترش انرژی هستهای هم در کشورهای توسعهیافته و هم در کشورهای در حال توسعه دوباره بیدار شده است. ایالات متحده که تأسیساتش را دههها بود که متوقف کرده بود حالا دوباره رسما طراحیهای جدید رآکتور را تأیید کرده است. در اروپا (مؤکدا به استثنای فرانسه) که در آن گسترش انرژی هستهای به مدت تقریبا دو دهه متوقف شده بود انرژی هستهای دوباره به سرفصل بحثهای مداوم سیاسی باز گشته و اکنون به عنصری کلیدی در سیاست تغییر آب و هوایی اتحادیهی اروپا تبدیل شده است. پارلمان فنلاند پس از بحثی جدی در سال 2002 ساخت پنجمین نیروگاه هستهای را به تصویب رساند که نخستین تصمیم برای ساخت نیروگاه هستهای جدید پس از یک دهه در غرب اروپا بود. گزارش هیئت دولت در بریتانیا انرژی هستهای را در مرکز سیاستهای انرژی در این کشور قرار داد و ساخت [نیروگاه] هستهای جدید حمایت دولت را در سال 2008 به دست آورد. دو دهه پس از همهپرسی در ایتالیا که انرژی هستهای را قاطعانه ممنوع کرد و موجب غیرفعالشدن رآکتورهای این کشور شد ایتالیا در می 2008 اعلام کرد تصمیم دارد ظرف پنج سال ساخت نیروگاههای هستهای را از سر بگیرد. سوئد هم در فوریه 2008 اعلام کرد تصمیم دارد ممنوعیت 30سالهی ساخت نیروگاه هستهای جدید را لغو کند. بحث دربارهی ساخت نیروگاه هستهای جدید در آلمان، بلژیک، هلند و مجارستان نیز آغاز شده است.
از خلیج [فارس] گرفته تا آمریکای لاتین بیش از چهل کشور در حال توسعه اخیرا به مقامات سازمان ملل نزدیک شدهاند تا بگویند تمایل دارند برنامههای انرژی هستهای را آغاز کنند (Reuters, 2008). ظرفیت انرژی هستهای در آسیا برخلاف آمریکای شمالی و بیشتر کشورهای غربی به طرز قابل توجهی رشد کرده است. تعدادی از کشورهای شرق و عربستان سعودی دارند رآکتورهای جدید طراحی میکنند و میسازند؛ 21 رآکتور در حال ساخت است و برنامهشان این است که 150 تای دیگر هم اضافه کنند. انتظار میرود که چین، ژاپن، کرهی جنوبی و هند بیشترین رشد را در این زمینه داشته باشند (WNA, 2008a). اندونزی، ویتنام، تایلند، فیلیپین و مالزی علاقهی بسیاری به انرژی هستهای پیدا کردهاند (Symon, 2008). مصر در اواخر سال 2007 اعلام کرد برای برآوردهکردن نیاز فزایندهاش به انرژی قصد دارد چندین نیروگاه هستهای بسازد (Fleishman, 2007). دولت آفریقای جنوبی سیاست بلندپروازانهای را برای نصب نیروگاهی جهت تولید 20 گیگاوات انرژی هستهای تصویب کرده است. در آمریکای لاتین نیز طرحهای بلندپروازانهای برای توسعهی توان هستهای وجود دارد. مقام ارشد انرژی در برزیل در سپتامبر 2008 اعلام کرد کشورش تمایل دارد در نیمقرن آینده 50 تا 60 نیروگاه هستهای راهاندازی کند (Associated Press, 2008). آرژانتین میخواهد ظرفیت فعلی انرژی هستهایاش را دو برابر کند و مکزیک شاید تا سال 2025 هشت رآکتور دیگر به قبلیها بیفزاید. شیلی، ونزوئلا و اروگوئه هم دارند به انرژی هستهای علاقمند میشوند (Squassoni, 2009).
این مقاله وضعیت فعلی و آیندهی طرحهای گسترش انرژی هستهای، پیشرفتها در فناوری رآکتور هستهای و اثرات این پیشرفتها بر خطرات و عملکرد انرژی هستهای را شرح میدهد. پیشرفتهای ایالات متحده به این کشور موقعیت برتری در این زمینه بخشیده است چون فناوری هستهای در آنجا پدید آمد و بیش از هر جای دیگری در آنجا توسعه یافت. ایالات متحده همچنین نظام نظارتی و انضباطی هستهای ایجاد کرده است که یقینا دقیقترین و سختگیرانهترین نظام نظارتی در جهان است. بنابراین آنچه که در ایالات متحده اتفاق میافتد چراغ راه دیگر کشورهای جهان است. معنای این حرف دستکمگرفتن دستاوردها و پتانسیلهای آیندهی کشورهای دیگر نیست که برخی از آنها نیروگاههایی ساخته و به کار انداختهاند که پیشاهنگ پیشرفتهای صنعتی است. اما ایالات متحده صرفا به دلیل وسعت و بزرگی کشور بر پیشرفتهای آینده تسلط دارد. ابتکارات سیاسی ایالات متحده نیز به طور دقیق تحت نظر است و فرصتی برای این کشور جهت اقدام در سایر بخشهای جهان فراهم کرده است.
2. تحولی در انرژی هستهای - چرا حالا؟
به نظر میرسد چندین عامل در احیای علاقه به انرژی هستهای نقش داشتهاند:
• میل جهانی به متنوع کردن منابع سوخت، کاهش وابستگی به واردات سوخت فسیلی و افزایش مصونیت در برابر اختلالات برق؛
• تمایل به کاهش هزینههای سوخت فرار با توجه به وابستگی کم قیمت کیلووات-ساعت تولید هستهای به قیمت اورانیوم؛
• نیاز به کاهش تغییرات آب و هوایی با کاهش انتشار گازهای گلخانهای، بهویژه دی اکسید کربن؛
• تمایل به کاهش آلودگی هوا با توجه به فقدان آلودگی هوا ناشی از نیروگاههای هستهای؛ و
• پیداشدن راهی به سوی گذار به اقتصاد هیدروژنی