ترجمه فارسی عنوان مقاله
خلاقيت: نقش فرآيندهای ناخودآگاه در شكل گيری ايده و انتخاب ايده
عنوان انگلیسی
Creativity: The role of unconscious processes in idea generation and idea selection
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
32093 | 2012 | 7 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Thinking Skills and Creativity, Volume 7, Issue 1, April 2012, Pages 21–27
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چكيده
کلید واژه ها
1. مقدمه
2. آزمايش 1
2.1. شيوه
2.1.1. شركت كنندگان و طراحي
2.1.2. روش كار
2.1.3. كار خلاقيت
2.1.4. معيارهای خلاقيت
2.1.4.1. آموزش ارزياب های بی طرف
2.1.4.2. روش امتيازدهی
جدول1: تعداد ايده ها و ميانگين خلاقيت با توجه به شرايط فكری. نتايج به صورت ميانگين، انحراف استاندارد (SD) و 95% فواصل اطمينان است.
2.2. نتايج
2.2.1. شكل گيری ايده
2.2.2. انتخاب ايده
نمودار 1.درصد شركت كنندگانی كه در انتخاب خلاقانه ترين در ميان ايده هايشان موفق بودند p<0.09
3. آزمايش 2
1.3. شيوه
1.1.3. شركت كنندگان و طراحی
3.1.2. روش ها و مواد
3.1.2.1. معيارهای موردنظر
3.2. نتايج
3.2.1. ايده پردازی
3.2.2 انتخاب ايده
نمودار2. درصد شركت كنندگانی كه توانستند خلاقانه ترين و كم خلاقانه ترين ايده را از ميان ايده های توليد شده انتخاب نمايند.
4. بحث
کلید واژه ها
1. مقدمه
2. آزمايش 1
2.1. شيوه
2.1.1. شركت كنندگان و طراحي
2.1.2. روش كار
2.1.3. كار خلاقيت
2.1.4. معيارهای خلاقيت
2.1.4.1. آموزش ارزياب های بی طرف
2.1.4.2. روش امتيازدهی
جدول1: تعداد ايده ها و ميانگين خلاقيت با توجه به شرايط فكری. نتايج به صورت ميانگين، انحراف استاندارد (SD) و 95% فواصل اطمينان است.
2.2. نتايج
2.2.1. شكل گيری ايده
2.2.2. انتخاب ايده
نمودار 1.درصد شركت كنندگانی كه در انتخاب خلاقانه ترين در ميان ايده هايشان موفق بودند p<0.09
3. آزمايش 2
1.3. شيوه
1.1.3. شركت كنندگان و طراحی
3.1.2. روش ها و مواد
3.1.2.1. معيارهای موردنظر
3.2. نتايج
3.2.1. ايده پردازی
3.2.2 انتخاب ايده
نمودار2. درصد شركت كنندگانی كه توانستند خلاقانه ترين و كم خلاقانه ترين ايده را از ميان ايده های توليد شده انتخاب نمايند.
4. بحث
ترجمه کلمات کلیدی
خلاقیت -
ناخودآگاه -
پرورش خلاقیت -
تولید ایده -
انتخاب ایده -
کلمات کلیدی انگلیسی
Creativity;
Unconscious processes;
Fostering creativity;
Idea generation;
Idea selection
ترجمه چکیده
دنيای امروز كه پيوسته در حال تغيير است نياز به اشخاص خلاق دارد. گزارش هاي روايتی حاكی از اين است كه رفتار خلاقانه از فرآيندهای ناخودآگاهانه منشا مي گيرد. تحقيقات تجربی در مورد نقش ضمير ناخودآگاه در خلاقيت پراكنده هستند و بيشتر بر روی يك جنبه از فرآيند خلاقيت - شكل گيری - تمركز كرده اند. اين نخستين پژوهشی است كه نقش ضمير ناخودآگاه را هم در شكل گيري ايده و هم در انتخاب ايده ارزيابی می كند. شركت كنندگان، ايده های خلاقانه را پس از تفكر آگاهانه توليد می كردند يا پس از يك مدت انحراف ذهن با فرض اينكه تفكر ناخودآگاهانه در اين زمان اتفاق افتاده است. پس از نوشتن ايده هايشان شركت كنندگان خلاقانه ترين ايده خود را انتخاب كردند. عملكرد در شكل دهی ايده بين تفكر خودآگاهانه و ناخودآگاهانه يكسان بود: به هر حال، اشخاصي كه تفكر ناخودآگاهانه درباره ايده ها داشتند بهتر توانستند خلاقانه ترين ايده خود را انتخاب كنند. اين يافته ها باعث شفاف سازي بيشتر فعاليت هاي ناخودآگاهانه در خلاقيت می شوند و وسيله ای برای بهبود عملكرد خلاقانه هستند.
ترجمه مقدمه
در زندگی روزمره، ديدگاه خلاقانه بسيار قابل تمجيد است. به عنوان مثال، يك مطالعه اخير ميان 1500 مدير ارشد در سراسر جهان خلاقيت را در جايگاه اصلی ترين ويژگی رهبری قرار داده است، و خلاقيت عامل مهمی در تاثيرگذار كردن يك مقاله روانشناسی شناخته شده است. در ادبيات علمی، خلاقيت به عنوان فرآيند به وجود آوردن يك چيز جديد و مفيد تعريف می شود. با توجه به اينكه تلاش، كار سخت و آموزش نقش مهمی در فرآيند خلاقيت دارند، ممكن است اين ابهام پيش آيد كه خلاقيت بوسيله تفكر آگاهانه فراوان به دست می آيد، مطالعات متعدد نشان می دهند كه ذهن ناخودآگاه نيز در عملكرد خلاقانه مهم است. علاوه بر اين، اهميت ضمير ناخودآگاه در خلاقيت توسط حكايتهايی از زندگي اشخاص نابغه تائيد شده است. به عنوان مثال، پوانكاره رياضيدان معتقد بود ايده های خلاقانه اش ازضمير ناخودآگاه منشا می گيرند و انيشتن بيان كرد كه او در ابتدا راه حل يك مسئله را "ديد" بدون اينكه بتواند آن را بيان كند. به نظر می رسد تجارب خلاقيت در هنر نيز همانگونه باشد. طبق گفته شوپنهاور "هر چيز اوليه، و در نتيجه هر چيز اصلی، مانند نيروی طبيعت يعنی به صورت ناخودآگاه كار مي كند." نمونه های ذكرشده و بسياری گزارش های روايتی ديگر تاكيد می كنند كه خلاقيت را نمی توان تنها با فرآيندهای خودآگاهانه توضيح داد. بنابر تئوری فرآيند دوگانه، ما داراي يك سيستم خودآگاهانه، قانونمند و قابل كنترل و يك سيستم ناخودآگاه، كمكی و اتوماتيك هستيم. در خلاقيت، زمانی كه ضمير ناخودآگاه فعال است "تكوين" ناميده می شود. يكي از نخستين مفاهيم به خوبي توسعه يافته در مورد تكوين توسط والاس مطرح شده است، با اين فرض كه شخص در زمان تكوين در مورد كار مورد نظر آگاهانه فكر نمی كند بلكه فرای سطح آگاهی بر روی آن كار می كند. مباحثی در مورد دلايل مفيد بودن تكوين وجود دارد. يكی از توضيحات در مورد تاثيرات مثبت تكوين در حل خلاقانه مسئله، كاهش خستگی ذهن است. طبق فرضيه تغيير گرايش يا تثبيت فراموشی، كنار گذاشتن يك مسئله برای مدتی به يافتن راه حل ها خلاقانه كمك مي كند زيرا منجر به يك نگاه تازه، بی طرفانه و جديد به مسئله می شود، رابطه های موجود با جواب های نادرست را كاهش می دهد و باعث آشكارسازی جواب صحيح می شود. اين توضيحات تنها يك نقش غيرفعالانه را به ناخودآگاه نسبت می دهد، در حاليكه واژه "تكوين" نشانگر اين است كه ناخودآگاه به صورت فعالانه منجر به حل مسئله می شود. بنابراين، اين توضيحات ممكن است تنها مزيت زمان تكوين نباشد، و اين سوال مطرح مي شود كه آيا ناخودآگاه به صورت فعالانه منجر به حل مسئله می شود.
ايده ناخودآگاه فعال با آزمايش پيشگامانه اي توسط Boers, Regehr, Balthazard, & Parker تائيد شد. شركت كنندگان بايد كلمه مورد نظر را حدس مي زدند در حاليكه مرتبا راهنمایی هايی به آنها داده می شد. در حاليكه شركت كنندگان براي مدتی احساس گنگی می كردند و ناگهان به جواب صحيح می رسيدند، حدس های بسياری از شركت كنندگان نشان می دهد كه آنها به صورت تدريجی به جواب صحيح نزديك شده اند پيش از آنكه راه حل به خودآگاه آنها راه يابد. شواهد بيشتر دال بر وجود ناخودآگاه فعال توسط Zhang, Dijksterhuis, Galinsky ارائه شد، كه تاثير تفكر ناخودآگاه (يا به عبارت ديگر، فرآيند تفكر بر روی كار كه در زمان پرت شدن حواس اتفاق می افتد) را برروی دو نتيجه به دست آمده از يك تست از راه دور (RAT): دست يابی پنهان و گزارش آگاهانه پاسخ ها سنجيدند. دسترسی به جواب های RAT، اما نه تعداد پاسخ های صحيح، پس از تفكر ناآگاهانه نسبت به همان فاصله زمانی تفكر آگاهانه بيشتر بود. جالب اينكه ميزان فعال شدن پاسخ های RAT بيشتر بود نسبت به وضعيت صرفا حواس پرتی، كه نشان می دهد افزايش دسترسی پس از تفكر ناآگاهانه به دليل استراحت يا فراموش كردن ارتباطات اشتباه نيست آنگونه كه توسط فرضيه تثبيت فراموشي يا تغيير گرايش ذهني مطرح شده بود. به نظر می رسد تفكر ناآگاهانه به صورت فعالانه عمل مي كند و كشف ارتباطات دور را تسهيل می نمايد. علی رغم شواهد علمی در مورد تفكر ناآگاهانه فعال و شواهد روايتی متعدد در مورد اهميت ناخودآگاه در خلاقيت، تحقيقات هنوز اثبات تجربی محكمی براي تاثير سودمند فرآيندهای ناخودآگاه برروی عملكرد خلاقانه ارئه نداده اند. چگونه می توان اين تناقض را توضيح داد؟ آيا اين امكان وجود دارد كه تاثير سودمند فرآيندهای ناخودآگاه برروی عملكرد خلاقانه تنها در مرحله انتخاب ايده مشهود باشد؟
تئوری های خلاقيت متعددی اعتقاد دارند كه بايد برای ارزيابی و انتخاب ايده ها نقش خلاقانه درنظر گرفته شود زيرا شامل ايجاد بسياری گزينه های جديد و پيرو آن انتخاب بهترين گزينه ممكن می شود. علاوه بر اين تئوری های اجتماعی فرهنگی بر اين باور هستند كه داشتن ايده آسان است اما دشواری كار، توسعه ايده است به صورتيكه مخاطبان آنرا بپذيرند. در تئوری های داروين، تمايز وجود دارد بين فرآيندهايی كه ايده را توليد می كنند و فرآيندهايی كه به صورت انتخابی خلاقانه ترين ايده را حفظ می كنند. تلاشهای خوب بسياری انجام شده برای به دست آوردن شناخت بيشتر از اينكه چطور اشخاص، گروه ها و خلاقان برجسته ايده ها را انتخاب می كنند؛ به هرحال تحقيقات در مورد شكل گيری ايده برروی مسئله ارزيابی ايده سايه افكنده است. تا آنجا كه اطلاع داريم، تا بحال تحقيقی انجام نشده در مورد اينكه آيا فرآيندهای ناخودآگاه به افراد كمك می كنند تا قدرت تشخيص بيشتری داشته باشند. آيا اين امكان وجود دارد كه يك دوره تفكر ناخودآگاه اشخاص را قادر بسازد تا انتخاب هايشان بيشتر با گزينه های انتخاب شده توسط ارزياب های آموزش ديده تطابق داشته باشند؟ تحقيقات پيشين نشان مي دهند اشخاص پس از يك دوره تفكر ناخودآگاه بهتر قادر خواهند بود كه گزينه های جالب تر را در ميان گزينه های متعدد انتخاب كنند. در آزمايش تفكر ناخودآگاه معمولی، شركت كنندگان بايد جالب ترين گزينه را در ميان چندين گزينه انتخاب كنند. آنها اين كار را يا سريعا پس از دريافت اطلاعات انجام می دهند يا پس از يك دوره كه طی آن مجاز هستند به صورت خودآگاه درباره گزينه ها فكر كنند، يا پس از يك دوره حواس پرتی، با فرض اينكه در اين مدت تفكر ناخودآگاه انجام می شود. بهترين تصميم، قضاوت شده با يك ديدگاه هنجاری، معمولا توسط دارندگان تفكر ناخودآگاه گرفته شده است. فرض بر اين است كه تفكر ناخودآگاه در اخذ تصميمات پيچيده كمك می كند، از آنجا كه عملكردي خوب در ارزيابی، رتبه بندی و تلفيق اطلاعات با استفاده از راهكارهای متنوع دارد. با توجه به اينكه انتخاب خلاقانه ترين ايده شخصی را می توان يك فرآيند تصميم گيری در نظر گرفت، اين يافته ها حاكي از اين هستند كه تفكر ناخودآگاه درباره ايده ها ممكن است اثر سودبخش برروی بخش انتخاب ايده در فرآيند خلاقانه داشته باشد. درواقع اگر اينگونه در نظر گرفته شود كه نقش ناخودآگاه در انتخاب ايده مشهود است، بنابراين مشخص می شود كه چرا داستانهای افراد خلاق كه برروی زندگی خلاقانه واقعی آنها و بنابراين همينطور برروي ايده پردازی و انتخاب ايده استوار است، نقش ضمير ناخودآگاه را در خلاقيت تائيد می كند، در حاليكه مطالعات علمی كه بيشتر برروی شكل گيری ايده استوار هستند، تنها شواهد كمی در اين مورد ارائه می دهند.
در مطالعات اخير، ما از واژه "خلاقيت" در مورد دستاوردهاي نوابغي همچون انيشتن، پوآنكاره و شوپنهاور استفاده نمي كنيم. بلكه، برروي دو جنبه از خلاقيت تمركز مي كنيم: شكل گيري افكار خلاقانه، توانايي انتخاب خلاقانه ترين ايده. هدف آزمايشات كنوني ارزيابي نقش ذهن ناخودآگاه در شكل گيري ايده و بخش انتخاب ايده در فرآيند خلاقانه است. بنابر يافته هاي پيشين، فرض مي كنيم كه تفكر در مورد ايده ها به صورت ناخودآگاه به ويژه انتخاب ايده در فرآيند خلاقانه را تسهيل مي نمايد. اميدواريم نتايج مطالعات اخير باعث روشن سازي نقش فرآيندهاي ناخودآگاه در خلاقيت و وسيله اي براي بهبود عملكرد خلاقانه اشخاص شود.