ترجمه فارسی عنوان مقاله
پیوند بین اتحاد استراتژیکی و استراتژی کسب وکار شرکت: مورد صنعت نیمه هادی
عنوان انگلیسی
Linkage between strategic alliances and firm’s business strategy: the case of semiconductor industry
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
12247 | 2005 | 9 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Technovation, Volume 25, Issue 5, May 2005, Pages 513–521
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلید واژه ها
1. مقدمه
2. چارچوب تحلیلی
3. قضیه ها قابل آزمایش
4. روش تحقیق
جدول 1: درآمد حاصل از فروش 10 شرکت نیمه هادی در نیمه نخست 2002
5. نتایج تحقیق و مفاهیم مدیریتی
جدول 2: استراتژی های رشد 10 شرکت برتر و جملات کلیدی از پیام مدیر عامل
جدول 3 :تعداد موارد مبتی بر اتحاد برای انتخاب 10 شرکت
جدول 4: تعداد موارد مبتی بر اتحاد در هر منطقه ماتریس اتحاد
جدول 5: نسبت موارد مبتنی بر اتحاد در هر یک از مناطق ماتریس اتحاد
6. نتیجه گیری و تحقیقات آتی
جدول6: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی
کلید واژه ها
1. مقدمه
2. چارچوب تحلیلی
3. قضیه ها قابل آزمایش
4. روش تحقیق
جدول 1: درآمد حاصل از فروش 10 شرکت نیمه هادی در نیمه نخست 2002
5. نتایج تحقیق و مفاهیم مدیریتی
جدول 2: استراتژی های رشد 10 شرکت برتر و جملات کلیدی از پیام مدیر عامل
جدول 3 :تعداد موارد مبتی بر اتحاد برای انتخاب 10 شرکت
جدول 4: تعداد موارد مبتی بر اتحاد در هر منطقه ماتریس اتحاد
جدول 5: نسبت موارد مبتنی بر اتحاد در هر یک از مناطق ماتریس اتحاد
6. نتیجه گیری و تحقیقات آتی
جدول6: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی
ترجمه کلمات کلیدی
اتحاد استراتژیک - تئوری مبتنی بر منابع - نیمه هادی
کلمات کلیدی انگلیسی
Strategic alliances,Resource-based theory,Semiconductor
ترجمه چکیده
در خصوص پیوند بین استراتژی کسب وکار شرکت و انتخاب فعالیت های مبتنی بر اتحاد آن تحقیق کردیم. با ارجاع به دو نظریه، یعنی نظریه مبتنی بر منبع و نظریه تبادل اجتماعی، و با توجه به دو عامل یعنی: «منابع مورد تبادل» و « شرکایی که این منابع را مبادله می کنند» چارچوب تحلیلی را برای فعالیت های مبتنی بر اتحاد پیشنهاد کردیم. ماتریس اتحاد بعنوان ابزاری برای تحلیل اتحادهای استراتژیکی ارائه شده است زیرا دو عامل ذکر شده در بالا را بر روی محورهای دو بعدی ماتریس مشخص می سازند. استراتژی کسب وکار شرکت بر اساس استراتژای رشد آن دسته بندی می شود و قضیه های مطرح شده می تواند توضیح دهد چگونه شرکت ها در راستای هدف اجرای استراتژی های کسب وکار خود اتحادهای استراتژیکی را انتخاب می نمایند. نتایج ما نشان می دهند که شرکت ها سعی دارند تا از اتحادهای استراتژیکی برای اجرای استراتژی های کسب وکار خاص استفاده کنند.
ترجمه مقدمه
در این مقاله پیوند بین اتحادهای استراتژیکی انتخاب شده از سوی شرکت ها و ویژگی های استراتژی کسب وکار آنها بررسی می شود. اتحادهای استراتژیکی برای دستیابی به موفقیت رقابتی در بازارهای جهانی سریعا در حال تغییر ضروریست (دوز و هامل، 1998). از آنجاییکه در سال های اخیر دهها هزار گزارش در سرتاسر دنیا در خصوص اتحاد های استراتژیکی منتشر شده است این اتحادها مسلما یکی از مهمترین فرم های سازمانی هستند که در دهه گذشته ظهور کرده اند (اناند و کانا، 2000). افزایش چشمگیر اتحاد استراتژیکی به واکنش های استراتژیکی نسبت داده می شود که شرکت ها در برابر تغییرات محیطی متعدد از جمله تسریع در نوآوری تکنولوژیکی، افزایش ملزومات سرمایه ای، جهانی سازی بازارها و اهمیت روابط مشتری نشان می دهند. ظاهرا اتحادهای استراتژیکی به مقیاس هایی لاینفک برای شرکت ها مبدل شده است تا بتوانند بر اساس آن استراتژی کسب وکار خود را اجرا نموده و حتی پتانسیل شرکت را برای رشد در آینده تعیین نمایند. در تحلیل فعالیت های مبتنی بر اتحاد بررسی این مورد مهم است که تمرکز بر پیوند بین اتحاد و استراتژی های کسب وکار شرکت ها به شکلی متمایز در فعالیت های مبتنی بر اتحاد منعکس می شود.
مقالات بسیار زیادی با موضوع اتحادهای استراتژیکی که در طی چند دهه گذشته منتشر شده است اینگونه تحقیقات را درون جریاناتی از این قبیل دسته بندی می کنند:
• تشکیل اتحادهای استراتژیکی که آیتم هایی مانند انگیزه، شناسایی عوامل القا کننده و مدلسازی فرایند شکل گیری را در بر گیرد (داس و تنگ، 1998؛ ماهونی، 2001؛ اهوجا، 2001).
• ساختار اتحادهای استراتژیکی که مواردی مانند مقایسه های ساختارهای دولتی در اتحادهای مبتنی بر قرارداد و دارایی، تحلیل تاثیرات محیطی بر ساختار ارجح آنها و همبستگی بین ساختار و تکنولوژی در چرخه حیات اتحاد را در بر می گیرد (داس و تنگ، 2001؛ روبرتز و لو، 2001؛ چن، 2003).
• مدیریت اتحاد که مواردی مانند تاثیر یادگیری، نقش مدیران اتحاد و مفهوم مدیریت کارآمد اتحاد را در بر می گیرد (اسپکمن و همکاران، 1996؛ کومر و اندرسون، 2000؛ اناند و کانا، 2000).
• عواملی که به موفقیت اتحادها کمک می کنند که مواردی مانند تحلیل اتحاد موفق، ارائه راهکار برای دستیابی به موفقیت و آزمایش دلایل شکست را در بر می گیرد (بلیک و ارنست، 1993؛ دوما و همکاران، 2000؛ هافمن و کلاسر، 2001؛ چن و چن، 2002a).
• عملکرد اتحادهای استراتژیکی که مواردی مانند اعتبار دهی با استفاده از واکنش قیمت سهم، فرایند ارزیابی عملکرد و تحلیل تعیین کننده های عملکرد مبتنی بر اتحاد را در بر می گیرد (گرسونیز، 1996؛ چن و همکاران، 1997؛ کراونز و همکاران، 2000؛ گولاتی و همکاران، 2000).
• دینامیک های یادگیری در اتحادهای استراتژیکی که مواردی مانند انتقال دانش بین شرکتی، رویه های یادگیری و حفاظت از دانش در خصوص اتحادها را در بر می گیرد (مووری وهمکاران، 1996؛ کانا و همکاران، 1998؛ نورمن، 2002).
علاوه بر این مطالعاتی در خصوص جنبه های متعدد اتحادهای استراتژیکی وجود دارد که انگیزه، شکل گیری، ساختار، عملکرد و مدیریت را به شیوه ای جامع در بر می گیرد. در تحلیل این جنبه ها از چارچوب های نظری خاصی مانند نظریه مبتنی بر منبع و نظریه شبکه اجتماعی استفاده شده است (گولانی، 1998؛ داس و تنگ، 2000؛ ایرلند و همکاران، 2002).
اگرچه جنبه های مختلف اتحادهای استراتژیکی عمیقا مورد برسی قرار گرفته است، همانگونه که مشاهده کردیم، رویکردهای تحقیقاتی در خصوص اتحادهای استراتژیکی از لحاظ پیوند با استراتژی کسب وکار شرکت محدود است. تحلیل اتحادهای استراتژیکی از این دیدگاه مطلوب نیست، که بمعنای بررسی اهمیت روزافزون استفاده از سایر منابع شرکتی در محیط کسب وکار موجود است. این مقاله سعی دارد تا استراتژی اتحاد را از این جنبه بررسی کرده و چارچوب نظری مناسبی را برای این منظور ارائه کند. همچنین قضیه هایی در خصوص پیوند بین فعالیت های مبتی بر کسب وکار شرکت و استراتژی کسب وکار شرکت ارائه شده است که این فعالیت های مبتنی بر اتحاد را بر اساس چارچوب نظری پیشنهادی دسته بندی می کند. قضیه های مطرح شده در اینجا توسط تحقیقی تجربی در صنعت نیمه هادی آزمایش شد.
این مقاله با لحاظ کردن مقدمه 6 بخش دارد. بخش دوم چارچوب تحلیلی استفاده شده در این مطالعه را معرفی می کند و نظریه های خاص و مرتبطی مانندنظریه مبتی بر منبع و نظریه تبادل اجتماعی ارائه می شود. در بخش سوم قضیه هایی مطرح می شود که با چارچوب تحلیلی پیشنهادی مطابقت دارد. بخش چهارم روش پژوهش را برای آزمایش قضیه های مطرح شده بررسی می کند. در بخش پنجم به بحث در خصوص نتایج و مفاهیم مدیریتی این تحقیق پرداخته خواهد شد. این مقاله با نتیجه گیری کلی و پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی به پایان می رسد.