ترجمه فارسی عنوان مقاله
یک مدل فرآیند تحلیل شبکهای(ANP) فازی برای شناسایی ریسک رفتار معیوب در سیستم کار
عنوان انگلیسی
A fuzzy analytic network process (ANP) model to identify faulty behavior risk (FBR) in work system
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
22151 | 2008 | 13 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Safety Science, Volume 46, Issue 5, June 2008, Pages 771–783
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلمات کلیدی
1.مقدمه
۲. محاسبه فازی فرآیند تحلیل شبکه ای برای ریسک رفتار معیوب
۲.۱ مجموعههای فازی و اعداد فازی
۲.۲. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
۲.۳. مدل هشدار اولیه پیشنهاد شده
۳. نتیجه و بحث
۴. نتیجهگیری
کلمات کلیدی
1.مقدمه
۲. محاسبه فازی فرآیند تحلیل شبکه ای برای ریسک رفتار معیوب
۲.۱ مجموعههای فازی و اعداد فازی
۲.۲. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
۲.۳. مدل هشدار اولیه پیشنهاد شده
۳. نتیجه و بحث
۴. نتیجهگیری
ترجمه کلمات کلیدی
مدیریت ایمنی -
سیستم کار -
تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاری -
فازی -
کلمات کلیدی انگلیسی
Safety management,
Work system,
Multi-criteria decision analysis,
Fuzzy AHP,
ANP
ترجمه چکیده
ایمنی سیستم کار تابعی از عوامل بسیاری است , علاوه بر آن پویا و پیچیده است. ممکن است روابطی و وابستگیهای بین عوامل امنیتی وجود داشته باشد. بنابراین ایمنی سیستم کار باید به روش جامع تحلیل شود. در این مطالعه، ریسک رفتار معیوب (FBR ) که در ایمنی سیستم کار قابلتوجه است، سعی شدهاست از طریق فرآیند تحلیل شبکهای (ANP )تعیین شود که بسط فرآیند تحلیل سلسله مراتبی است و امکان تجزیه و تحلیل سیستمهای پیچیده را میسر میسازد. علاوه بر این مشکلات و محدودیتهای زیادی در اندازهگیری عوامل رفتار معیوب وجود دارد. به همین دلیل سنجش فاکتورها و عوامل فرعی لازم برای محاسبه ریسک رفتار معیوب با استفاده از فرآیند تحلی شبکه ای فازی و با این روش برای تصمیمگیریهای بهتر در این فرآیند تعیین میشود.
ترجمه مقدمه
در سیستم کاری، خطا معمولا به عنوان انحراف از استاندارد رفتاری منطقی طراحیشده و مورد انتظار تعریف میشود. رفتارهای ناقص رفتارهایی هستند که باعث کاهش شده یا دارای پتانسیل کاهش توانایی برای کاهش ایمنی و عملکرد سیستم کاری هستند. رفتارهای ناخواسته یا نامناسب نیز رفتارهای اشتباه در نظر گرفته میشوند. سیستمهای کار معمولا به سه گروه طبقهبندی میشوند، یعنی سیستمهای دستی، مکانیکی و خودکار، مطابق با جنبههای مهندسی برگشت پذیری. مهم نیست که سیستمهای کاری چقدر پیچیده و جامع هستند، عوامل انسانی و ماشینآلات، عملکرد و اجرای سیستمهای کاری را تعیین میکنند. اجرای هماهنگ و یکنواخت عوامل انسانی و ماشین در سیستم کاری به عملکرد ایمنی سیستم کاری بستگی دارد. اگر تنها یک مدیریت ایمنی موثر وجود داشته باشد، عملکرد ایمنی امکانپذیر است. در این زمینه، اندازهگیری خطرات احتمالی عواملی که باعث رفتارهای معیوب در سیستمهای کاری میشوند برای عملکرد ایمنی مهم است.
در ادبیات مدیریت ایمنی، روشهای زیادی برای اندازهگیری عملکرد ایمنی به وجود آمده یا توسعهیافته اند. روشهای اصلی آمار تصادفات، نمودار کنترل تصادفی، و مقیاسهای رفتاری ازاین دست هستند. با این حال، اغلب این روشها روشهای انفعالی یا ذهنی هستند. برای مثال، آمار تصادفات تنها عملکرد مدیریت ایمنی را در گذشته نشان میدهد، در حالی که نمودار کنترل تصادفی وضعیت فعلی مدیریت ایمنی را نشان میدهد. مقیاس رفتاری شامل یک اندازهگیری است که هم ذهنی و هم کیفی است. به این دلایل، هیچ یک از این روشها نمیتوانند وضعیت فعلی مدیریت ایمنی را بصورت کمی ارزیابی کرده و احتمال وقوع رویدادهای ناخواسته را برآورد کنند. با این حال، در این مطالعه کین گام وسیعی در راستای توسعه یک شاخص ریسک اتخاذ کردهاست که توانایی ارائه سیگنال یا هشدار را دارد. روش او شامل یک روش هشت مرحلهای شامل شناسایی عوامل موثر بر ریسک، ارزیابی تغییرات بالقوه در عوامل موثر بر ریسک، ارزیابی تاثیر تغییر در ریسک و انتخاب شاخصهای ریسک میباشد ( چن و یانگ، ۲۰۰۴ ).
در مطالعهای دیگر، که برای تعیین شاخص عملکرد ایمنی فعلی سیستم کاری انجام شد، پیشنهاد شدهاست که فضای ایمنی را با ویژگیهای واقعی محل کار بهدستآمده از پرسشنامههای کارگری مرتبط سازد. ویلیامسون و همکارانش ( ۱۹۹۷ ) فضای ایمنی را با درک کارگران در مورد محیطهای کاری خود از طریق پرسش دوباره مرتبط میدانند. هر دوی این رویکردها اثر خود را در پیشبینی یا پیشبینی وقوع حادثه به اثبات رساندهاند. در حقیقت، به نظر میرسد که هیچ شاخص ثابت، روش یا هر معنایی برای پیشبینی وقوع حوادث در محیط کار شناخته نشدهباشد ( چن و یانگ، ۲۰۰۴ ). چن و یانگ ( ۲۰۰۴ ) که کمبود مطالعات در ادبیات را مشاهده کردند، یک شاخص ریسک پیشبینیکننده (PRI ) را براساس اعمال یا شرایط ناامن در یک کارخانه پتروشیمی توسعه دادند. نتایج مشاهده غیرایمن با یک درجهبندی ساده براساس برآورد احتمال خطر (PD )، فراوانی قرار گرفتن کار در معرض خطر (FE )، تعداد افراد در معرض خطر (RN ) و حداکثر شکست احتمالی (MPL ) تعیین میشوند. درجهبندی با توجه به میانگین هندسی برای دادن شاخص ریسک ترکیب میشوند.
همانطور که می توان از مطالعات ذکر شده در بالا مشاهده کرد، مساله ایمنی سیستم کار از نقطهنظر مختلف در نوشتهها تحلیل شدهاست. با این حال، همانطور که توسط چن و یانگ ( 2004 ) بیان شد، ایمنی در یک سیستم کاری همیشه پویا است و نه تنها به ادراک کارگران بلکه در بسیاری از عوامل پیچیده دیگری همچون اجرای مدیریت مقررات ایمنی، عملکرد کارگران به سمت ایمنی، برگشت پذیری کار، و در عین حال ضریب سیستم کاری میتواند عامل دیگری را تحتتاثیر قرار دهد. علاوه بر این ممکن است بین فاکتورهای سیستم کار رابطهای وجود داشته باشد. به همین دلیل , ایمنی سیستم کاری باید از نقطهنظر کل گرایانه تحلیل شود. تفاوت اصلی این مطالعه از سوی دیگر در ادبیات، مدلسازی آن از مساله ایمنی سیستم کار به روش جامع است. درست مانند این مطالعه،فرآیند تحلیل شبکهای (ANP )که بسط فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP ) است و امکان تجزیه و تحلیل سیستمهای پیچیده را فراهم میآورد،برای تعیین خطر رفتار معیوب سیستم کاری مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این مشکلات یا محدودیتها را میتوان چندین بار با اندازهگیری سطح ریسک عوامل سیستم کاری تعیین کرد. برای مثال، اندازهگیری عوامل کیفی مانند فرهنگ ایمنی،انطباق حسی، گرایش به رفتار ریسک دار، رقابت، روابط کارکنان و کارگران امکان پذیر نیست.
بنابراین اندازهگیری عوامل کیفی با استفاده از اعداد فازی به جای استفاده از اعداد قطعی به تصمیمگیری آسانتر و به دست آوردن نتایج واقعیتر کمک میکند. در این زمینه، از فرآیند تحلیل شبکه ای برای تعیین وزن فاکتورها و عوامل فرعی استفاده میشود که برای محاسبه درآمدهای حاصل از این مطالعه مورد نیاز است.