ترجمه فارسی عنوان مقاله
مدل تصمیم گیری چند معیاره برای تخصیص اولویت ها به فعالیت ها در مدیریت پروژه
عنوان انگلیسی
A multiple criteria decision model for assigning priorities to activities in project management
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
3261 | 2009 | 7 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : International Journal of Project Management, Volume 27, Issue 2, February 2009, Pages 175–181
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
1.مقدمه
2. توصیف مسئله
شکل 1. دسته بندی وظایف به سه شیوه ی مدیریتی
3.1 ارزیابی مجدد از مدل
شکل 2. ساختار کمک به تصمیم گیری چند معیاره ارزیابی مجدد مدل
4.شیوه های تصمیم گیری چند معیاره
5.مطالعه ی موردی
5.1 ساختار مسئله
5.2. ساخت مدل: برنامه ای از مدل پیشنهادی
جدول1: فعالیت های ساخت و ساز برای نیروگاه فرعی برق و ارزیابی هر یک از معیارها
5.3. انتخاب شیوه ی تصمیم گیری چندمعیاره
5.3.1. تعریف پارامترهای مدل
جدول2: ارزیابی پارامترهای مدل توسط هر یک از معیارها
5.3.2. بررسی مدل
7.نتیجه گیری
1.مقدمه
2. توصیف مسئله
شکل 1. دسته بندی وظایف به سه شیوه ی مدیریتی
3.1 ارزیابی مجدد از مدل
شکل 2. ساختار کمک به تصمیم گیری چند معیاره ارزیابی مجدد مدل
4.شیوه های تصمیم گیری چند معیاره
5.مطالعه ی موردی
5.1 ساختار مسئله
5.2. ساخت مدل: برنامه ای از مدل پیشنهادی
جدول1: فعالیت های ساخت و ساز برای نیروگاه فرعی برق و ارزیابی هر یک از معیارها
5.3. انتخاب شیوه ی تصمیم گیری چندمعیاره
5.3.1. تعریف پارامترهای مدل
جدول2: ارزیابی پارامترهای مدل توسط هر یک از معیارها
5.3.2. بررسی مدل
7.نتیجه گیری
ترجمه کلمات کلیدی
اولویت بندی فعالیت چند هدفه - روش تصمیم گیری چند معیاره - طبقه بندی وظیفه
کلمات کلیدی انگلیسی
ترجمه چکیده
این مطالعه برای پشتیبانی از مدیران پروژه مدلی را ارائه می دهد تا آن ها با استفاده از رویکرد تصمیم گیری چند معیاره ای (MCDA) توجه شان را بر وظایف اصلی شبکه ی پروژه متمرکز سازند. ساختار رویکرد تصمیم گیری چند معیاره (MCDA) برای حل انواع مشکل در زمینه های مربوط به مدیر پروژه حائز اهمیت است، از جمله زمانی که مدیر پروژه با حل مسئله ی تصمیماتی و با اغلب چندین دیدگاه متناقض مواجه می شود. به منظور اثبات کارآیی مدل پیشنهادی از مطالعه ای موردی درباره ی یک نیروگاه فرعی برق استفاده کردیم. در نتیجه، مدیران می توانند عملکرد خود را در کنترل فعالیت های پروژه، به ویژه در محیطی پویا و متغیر افزایش دهند.
ترجمه مقدمه
مدیریت پروژه ی ساخت و ساز امری دشوار است، خصوصاً زمانی که آن پروژه دارای پیچیدگی، عدم قطعیت و فعالیت های بسیاری باشد. پیچیدگی و عدم اطمینان بالای پروژه های ساخت و ساز زیان های قابل توجه و متعددی را برای صنعت ساخت و ساز به بار آورده است. مشکلات مربوط به مدیریت پروژه ها در بسیاری از مطالعات مورد توجه قرار گرفتند. سمبسیوان و ون سون ]1[ چندین علت از جمله برنامه ریزی اشتباه پیمانکاران، تجربه ی ناکافی آن ها ، مشکلات مربوط به پیمانکاران فرعی، کمبود مواد اولیه، عدم دسترس پذیری و نقصانات تجهیزات، عدم ارتباط بین بخش ها و وجود اشتباهات در طول مرحله ی ساخت و ساز را جزء زیان های مربوط به مدیریت پروژه ی ساخت و ساز دانستند. همری ]2[ مشکلات مختلف دیگری را به عنوان زیان های مربوط به مدیریت پروژه-ی ساخت و ساز برشمرد: عدم نظم و انضباط در کنترل تغییر طراحی، دیدگاه های گوناگون در مورد اهداف پروژه و واکنش ضعیف به تغییرات ناگهانی در محیط پروژه.
برخی ملاحظات در زمینه ی مدیریت پروژه ی ساخت و ساز در محل ساخت نیاز به تاکید بیش تری دارد از جمله میزان بالای عدم اطمینان فعلی در مورد فرآیند ساخت و ساز، برتری شیوه های تصمیم گیری بیش از حد غیر رسمی که مدیر پروژه اتخاذ می کند و توجه بسیار زیادی که مدیران پروژه به هزینه ها و زمان کنترل نشان می-دهند]3[. طبق نظر کوکی-دیویس[4] چندین مطالعه پیش از این در زمینه ی موفقیت پروژه ها و عوامل منجر به موفقیت پروژه صورت گرفته است. با وجود این، ممکن است برای پروژه هایی که هنوز در حال اجرا هستند تنها درکی از عوامل توفیق پروژه برای موفقیت آن کافی نباشد]5[.
نقش مدیر پروژه و شیوه ی رهبری او به عنوان جنبه های مهمی برای موفقیت پروژه در نظر گرفته می شوند[5]، اگر چه بسیاری از تالیفات مربوط به این زمینه این امر را نادیده می گیرند]6[. نظارت مدیر پروژه بر وظایف و رابطه ی وی با زیردستانش ظاهراً ارتباط مستقیمی با عملکرد پروژه دارد.
گریک و پولین ]7[ نیز این طور ادعا می کنند که بسیاری از تیم های مدیریتی پروژه ی ساخت و ساز به این مسائل مهم پروژه ها توجه ندارند. طبق نظر این نویسندگان، مدیریت پروژه فعالیتی ست که با شکست همراه است و این شکست ها به دو دلیل اساسی اتفاق می افتند: عدم قطعیت فنی و قضاوت نادرست در مورد فوریت یک پروژه.
پرسش اساسی مطرح در زمینه ی پروژه های ساخت و ساز، نحوه ی کنترل و نظارت بر تعداد زیادی از وظایف موجود در برنامه ی زمانبندی پروژه است، زیرا به ندرت اتفاق می افتد که برنامه ریزی های بلند مدت بدون هیچ تغییری پیش روند. در عمل، مدیران پروژه شیوه های مدیریتی متفاوتی را برای هر نوع وظیفه ی پروژه به کار می-برند، زیرا آن ها نمی توانند توجه یکسانی به تمام وظایف داشته باشند. هوآ چن و تاوو لی [8] این طور ادعا می-کنند که عملکرد مدیر پروژه ارتباط مستقیمی با شیوه های مدیریتی وی دارد. در مطالعه ی آن ها، مدل ارزیابی عملکرد برای مدیران پروژه با توجه به رفتارهای رهبری ایجاد می شد و نتیجه ی آن ابداع شیوه های مدیریتی بود که شامل برخی عوامل ضروری تاثیرگذار بر آن ها می شد.
بنابراین، این مقاله مدلی ساخت یافته تر برای پشتیبانی از مدیر پروژه ارائه می دهد تا توجه خود را بر وظایف اصلی شبکه ی پروژه متمرکز سازد. شناسایی این وظایف اصلی با استفاده از شیوه های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDA) صورت می گیرد تا به ارزیابی همزمان چندین جنبه ی مربوط به عملکرد پروژه هایی مانند: ضرب العجل-ها، هزینه ها، تجربه ی پیمانکاران و غیره بپردازد. مطالعه ای موردی در زمینه ی ساخت و ساز نیروگاه فرعی برق انجام گرفت تا کارآمدی مدل دارای ساخت پیشنهادی را اثبات کند.