ترجمه فارسی عنوان مقاله
آیا بی ثباتی نرخ ارز روی حجم واردات دریایی کره تاثیر می گذارد؟
عنوان انگلیسی
Does Exchange Rate Volatility Affect Korea's Seaborne Import Volume?
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
93409 | 2017 | 8 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : The Asian Journal of Shipping and Logistics, Volume 33, Issue 1, March 2017, Pages 43-50
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلمات کلیدی
1.مقدمه
2. مروری بر ادبیات :
جدول 1 کل مطالعات درباره تاثیرات بی ثباتی نرخ ارز I
جدول 2 کل مطالعات درباره تاثیرات بی ثباتی نرخ ارز II
3. تصریح مدل :
4. چارچوب اقتصادسنجی
1.4 بی ثباتی نوع ARCH:
2.4 آزمون های ریشه واحد ان جی- پرون :
3.4 رویکرد ARDL
1.3.4 آزمون مرزهای ARDL برای هم انباشتگی[ یا هم جمعی] :
4.4 رویکرد VECM:
5. نتایج تجربی :
1.5 شاخص ها و بی ثباتی نرخ ارز :
جدول 3. برآورد مدل AR(1)-EGARCH(1,1)
شکل 1 . طرحِ (فرمول)
شکل 2 . واریانس مشروط
2.5 آزمون های ریشه واحد N-P و متعارف:
جدول 4 آزمون های ریشه واحد متعارف
جدول 5. آزمون های ریشه واحد N-P
3.5 تحلیل ARDL:
جدول 6 آزمون هم انباشتگی ARDL
جدول 7 معادله بلندمدت ARDL و جمله تصحیح خطا
شکل 3. آزمون های CUSUM و CUSUMSQ برای معادلات بلندمدت ARDL
4.5 تحلیل VECM:
جدول 8. تحلیل علیت گرنجر VECM
شکل 4 . علیت VECM توجه: فلش مسیر علیت را نشان می دهد.
6. نتیجه گیری ها و مفاهیم ضمنی سیاستی:
ترجمه چکیده
این مطالعه از داده های ماهانه از سال 2000 تا 2015 استفاده کرده تا تاثیرات بی ثباتی نرخ ارز دلار آمریکا/وون کره را روی حجم واردات دریایی در کره تجزیه و تحلیل کند. نتایج یک تحلیل وقفه دادر توزیع شده خودرگرسیونی (ARDL) نشان می دهد که بی ثباتی نرخ ارز دلار آمریکا/وون کره دارای یک تاثیر منفی از لحاظ آماری معنادار روی حجم واردات دریایی کره است. بعلاوه نتایج یک تحلیل مدل تصحیح خطای برداری (VECM) پی برده است که بی ثباتی نرخ ارز دلار آمریکا/وون کره ، علیت تک طرفه کوتاه کدت روی حجم واردات و درآمد واقعی نشان داده و علیت دو طرفه بین نرخ ارز موثر واقعی و بی ثباتی نرخ ارز را تایید کرده است.
ترجمه مقدمه
حمل و نقل ساحلی یک نقش خیلی مهم از لحاظ مشخصه های جغرافیایی، اتصال با مبادله، کاهش دادن مخارج ارز خارجی، و روابطش با دیگر صنایع در کره بازی می کند. با در نظر گرفتن اهمیت صنعت کشتی رانی ، فهم متغیرهایی که روی حجم تجارت دریایی تاثیر می گذارند برای برقرار کردن راهبردهای رقابتی برای بندر کره و برنامه های زیرساختاری حمل و نقل و پشتیبانی حیاتی است. البته در ابعاد بلند مدت و کوتاه مدت ، مطالعات کمی در پی درک کردن عوامل تعیین کننده حجم تجارت دریایی در بنادر کره و تحلیل کردن مسیر و دامنه شان روی حجم بوده اند. بعلاوه، مطالعات درباره تاثیر بی ثباتی نرخ ارز روی حجم تجاری دریایی خیلی نادر است.
مطالعات پیشین ، درآمد، قیمت و بی ثباتی نرخ ارز را به عنوان عوامل اصلی که روی تجارت بین الملل تاثیر می گذارند انتخاب کردند و بطور تجربی تاثیرات بی ثباتی نرخ ازط روی جریانات تجاری در یک تنوعی از راه ها را تحلیل کردند. البته این مطالعات قادر بودند که روی تاثیر بی ثباتی نرخ ارز روی جریان تجاری توافق داشته باشند. یک سری از مطالعات ادعا می کرد که بی ثباتی نرخ ارز منجر به انقباض در تجارت بین المللی می شود( برای مثال Arize et al. 2000; Bahmani-Oskooee, 2002; Grier and Smallwood, 2007; Bahmani-Oskooee and Hanafiah, 2011)، در حالی که مطالعات دیگری استدلال کردند که بی ثباتی نرخ ارز منجر به یک انبساط در تجارت بین المللی می شود ( برای مثال Mckenzie and Brooks, 1997; Kasman and Kasman, 2005)). پایه های نظری برای تاثیرات منفی و مثبت بی ثباتی نرخ ارز روی تجارت بین الملل را می توان در روش زیر توضیح داد. اگر بی ثباتی نرخ ارز منجر به هزینه های بالاتر و ریسک معاملاتی بیشتر برای تاجر ریسک گریز شود، پس آن منجر به کاهش تجارت خواهد شد. از طرف دیگر، اگر مطلوبیت نهایی مورد انتظار درامدهای صادراتی افزایش یابد یا هزینه های نهایی مورد انتظار مخارج واردات به خاطر یک افزایش در بی ثباتی نرخ ارز کاهش یابد، پس چنین بی ثباتی نرخ ارزی می تواند حجم تجارت را افزایش دهد(De Grauwe, 1988). بعلاوه یک تعداد کمی از مطالعات مشاهده کردند که بی ثباتی نرخ ارز دارای یا یک تاثیر خیلی کمک روی تجارت بین المللی است یا تاثیر بطور آماری معناداری اصلاً ندارد(Bahmani-Oskooee et al., 2013; Haile and Pugh, 2013). .
تابحال مطالعات اصولاً روی تحلیل کردن تاثیرات بی ثباتی نرخ ارز روی ارزش صادرات یا حجم صادرات تمرکز کرده اند ، و ادبیاتی که تاثیرات بی ثباتی رو ارزش واردات و حجم واردات را تحلیل کند کاملاً کمیاب است. ضمناً واردات دارای ارتباطات نزدیکی با صادرات در تضمین کردن ثبات مواد خام و کالاهای سرمایه ای در کره است، کره ای که یک کشور دارای منابع کم است. بعلاوه، جریان واردات دریایی یک نقش بزرگ در تضمین کردن رقابت پذیری بندر و تضمین کردن رشد اقتصاد ناحیه ای در کره بازی می کند. حجم واردات دریایی ،تقریباً 71% ( متوسط داده های سالانه از 2000 تا 2015؛www.spidc.go.kr:10443) کل حجم تجارت دریایی را تشکیل می دهد. بنابراین این مطالعه روی حجم واردات دریایی کره تمرکز می کند و یک سهم کلیدی در سه جنبه زیر دارد، که متفاوت از مطالعات فعلی هستند. اول این مطالعه اولین مطالعه ای است که تاثیر بی ثباتی نرخ ارز دلار آمریکا/وون کره را روی حجم واردات دریایی کره تحقیق می کند. دوم این مطالعه ، حد مسیر بلندمدت و کوتاه مدت و دامنه شان از بی ثباتی نرخ ارز روی حجم واردات را تحلیل می کند. سوم آن تحلیل وقفه دار توزیع شده خودرگرسیونی (ARDL)را بکار می برد که متغیرهای سطح و متغیرهای متفاوت را منظور می دارد تا ارتباطات علی پویا (DCL) را تحلیل کند.
بر خلاف این دورنما، این مقاله از داده های ماهانه از ژانویه 2000 تا دسامبر 2015 استفاده می کند تا درآمد واقعی کره ای ، نرخ ارز موثر واقعی وون کره ای ، قیمت های کالای جهانی و بی ثباتی نرخ ارز دلار آمریکا/وون کره به عنوان عوامل تعیین کننده حجم واردات دریایی انتخاب کند. سپس آن ، تاثیر بلندمدت و کوتاه مدت و علیت پویای بی ثباتی نرخ ارز روی حجم واردات دریایی را تحلیل می کند. این تز به صورت زیر ساختار بندی شده است. در بخش 2 مطالعات قبلی که رابطه بین بی ثباتی نرخ ارز و جریانات تجاری تحقیق می کردند را بررسی می کنیم. در بخش 3 یک مدل نظری مبتنی بر تحلیل های تجربی ساختاربندی می شود و روش شناختی اقتصادسنجی توضیح داده می شود. بخش 4 ، نتایج تحلیل های تجربی را مرور می کند و در بخش 5 نتیجه گیری و مفاهیم ضمنی سیاستی پیشنهاد می شود.