ترجمه فارسی عنوان مقاله
تجارت بینالمللی، رشد اقتصادی و حقوق مالکیت فکری: بررسی دادههای تابلویی کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه
عنوان انگلیسی
International trade, economic growth and intellectual property rights: A panel data study of developed and developing countries
کد مقاله | سال انتشار | تعداد صفحات مقاله انگلیسی |
---|---|---|
16774 | 2005 | 19 صفحه PDF |
منبع
Publisher : Elsevier - Science Direct (الزویر - ساینس دایرکت)
Journal : Journal of Development Economics, Volume 78, Issue 2, December 2005, Pages 529–547
فهرست مطالب ترجمه فارسی
چکیده
کلمات کلیدی
1.مقدمه
2.تحقیقات تجربی پیشین در مورد تجارت و گسترش فناوری
3.روش شناسی
1.3. رگرسیون نوآوری
4.داده ها
جدول 1
5.نتایج تجربی
1.5. رگرسیون های نوآوری
جدول 2. رگرسیون نوآوری (تمام کشورها)
جدول 3. رگرسیون نوآوری (تمام کشورها)
جدول 4. رگرسیون نوآوری (کشورها توسعهیافته)
جدول 5. رگرسیون نوآوری (کشورهای درحالتوسعه)
2.5. رگرسیون رشد
جدول 6. رگرسیون رشد
جدول 7. رگرسیون رشد
6.نتیجه گیری
ضمیمه الف
جدول 1 – الف رگرسیون نوآوری (همه کشور ها)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 2 – الف رگرسیون نوآوری (همه کشور ها)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 3 – الف رگرسیون نوآوری (کشورهای توسعهیافته)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 4 – الف رگرسیون نوآوری (کشورهای درحالتوسعه)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
کلمات کلیدی
1.مقدمه
2.تحقیقات تجربی پیشین در مورد تجارت و گسترش فناوری
3.روش شناسی
1.3. رگرسیون نوآوری
4.داده ها
جدول 1
5.نتایج تجربی
1.5. رگرسیون های نوآوری
جدول 2. رگرسیون نوآوری (تمام کشورها)
جدول 3. رگرسیون نوآوری (تمام کشورها)
جدول 4. رگرسیون نوآوری (کشورها توسعهیافته)
جدول 5. رگرسیون نوآوری (کشورهای درحالتوسعه)
2.5. رگرسیون رشد
جدول 6. رگرسیون رشد
جدول 7. رگرسیون رشد
6.نتیجه گیری
ضمیمه الف
جدول 1 – الف رگرسیون نوآوری (همه کشور ها)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 2 – الف رگرسیون نوآوری (همه کشور ها)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 3 – الف رگرسیون نوآوری (کشورهای توسعهیافته)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
جدول 4 – الف رگرسیون نوآوری (کشورهای درحالتوسعه)- بدون مخارج تحقیق و توسعه
ترجمه کلمات کلیدی
تجارت و نفوذ فن آوری - نوآوری - حقوق مالکیت معنوی
کلمات کلیدی انگلیسی
Trade and technological diffusion, Innovation, Intellectual property rights,
ترجمه چکیده
در این مقاله نقش تجارت با فناوری برتر، حقوق مالکیت فکری (IPRs) و سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در تعیین میزان نوآوری و رشد اقتصادی کشور بررسی میشود. با استفاده از مجموعه منحصر به فردی از دادههای تابلویی از 47 کشور توسعهیافته و درحالتوسعه از سال 1970 تا 1990، تجزیهوتحلیلی تجربی صورت گرفت. نتایج نشان میدهد که: 1) واردات فناوری برتر به توضیح نوآوری داخلی در کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته ارتباط دارد؛ 2) فناوری خارجی نسبت به فناوری داخلی تأثیر قویتری بر رشد سرانه تولید ناخالص داخلی دارد؛ 3) حقوق مالکیت فکری بر میزان نوآوری تأثیر میگذارد، اما این تأثیر در کشورهای توسعهیافته قابلتوجهتر است؛ 4) نتایج مربوط به سرمایهگذاری مستقیم خارجی نامشخص است.
ترجمه مقدمه
نادیده گرفتن مزایای تجارت بینالمللی برای توسعه و رشد اقتصادی مشکل است. واردات رقابت بیشتر و تنوع را برای بازارهای داخلی به ارمغان می آورد و به سود مصرف کنندگان است و صادرات بازار تولیدات داخلی را وسعت می بخشد و به کسب و کار ها سود می رساند. تجارت شرکت های داخلی را با بهترین شیوه های شرکت های خارجی و خواسته های مشتریان فهیم روبرو می سازد و مشوق بهره وری بیشتر است. تجارت امکان دسترسی به ورودی های سرمایه پیشرفته مانند ابزار های ماشینی و افزایش بهره وری را برای شرکت ها فراهم کرده و به کشورهای درحالتوسعه فرصت های جدیدی برای رشد ارائه می کند. تا همین اواخر، مدل رشد نئوکلاسیک (سولو، 1956؛ سوان، 1956) چارچوب نظری اصلی مورد استفاده برای توضیح رشد اقتصادی بود. با این حال، این چارچوب پیوندی رسمی میان خط مشی های تجاری و رشد بلند مدت ارائه نمی کند.
توسعه مدل های رشد درون زا (رومر، 1990؛ گراسمن و هلپمن، 1991؛ ریورا –باتیز و رومر، 1991؛ آگیون و هوویت، 1992) چنین پیوندی را ارائه می کند و کانال های متفاوتی را نشان میدهد که تجارت از طریق آن ها می تواند بر رشد اقتصادی تأثیر بگذارد. یک ایده این است که واردات می تواند در بر دارنده نوآوری هایی باشد که در اقتصاد محلی در دسترس نیستند و محققان محلی می توانند از این نوآوری ها بینشی کسب کنند. در نتیجه، تجارت با دسترسی به نوآوری های خارجی می تواند گسترش فناوری و رشد اقتصادی را افزایش دهد.
تحقیقات پیشین پیوند مثبتی را میان مبادله کالاهای فیزیکی و گسترش فناوری نشان داده اند. برخی از این تحقیقات بر واردات عمومی به عنوان کانالی برای گسترش فناوری تمرکز دارند (کوئی و هلپمن، 1995؛ کوئی و همکاران، 1997؛ ایتون و کرتم، 1996، 1997؛ کلر، 1997). تحقیقات دیگر به مقیاس تفکیک شده تری از واردات نگاه انداخته اند (وانگ و خو، 1997؛ کانلی، 1998؛ کلر، 1999). با این حال بسیاری از این تحقیقات بر کشورهای توسعهیافته متمرکز اند.
انگیزه این مقاله به خاطر این واقعیت است که بسیاری از مدل های نظری نشان می دهند که گسترش فناوری در میان کشورهای توسعهیافته ممکن است با کشورهای درحالتوسعه متفاوت باشد. علاوه بر این، بانک جهانی در گزارش توسعه خود در سال 1998/1999 بر اهمیت باز بودن، حقوق مالکیت فکری قوی تر و سرمایهگذاری مستقیم خارجی به عنوان کانال هایی برای کسب دانش وارداتی به ویژه در کشورهای درحالتوسعه تأکید می کند (بانک جهانی، 1998). بررسی این مسائل به کار تجربی در اقتصاد های توسعهیافته و درحالتوسعه نیاز دارد، زیرا توصیه های سیاسی که در نتیجه این نوع تجزیه و تحلیل ها به دست می آید ممکن است اثرات متفاوتی بر این دو گروه کشورها داشته باشد.
این مقاله نقش تجارت را در تعیین میزان نوآوری و رشد اقتصادی در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه و اهمیت حقوق مالکیت فکری و سرمایهگذاری مستقیم خارجی را در این فرآیند ها به صورت تجربی بررسی می کند. در نوشتجات سرمایهگذاری مستقیم خارجی به عنوان کانال مهم دیگری برای گسترش فناوری شناسایی شده است (گراسمن و هلپمن، 1991؛ هلپمن، 1993). علاوه بر این، نظام های ثبت اختراع می توانند عامل دیگری در ارتباط میان تجارت و رشد باشند. همان طور که مسکوس و پنبارتی (1995) اشاره کرده اند، تغییر در قوانین ثبت اختراع بینالمللی می تواند بر نوآوری تأثیر بگذارد و کانال اصلی، تصمیمات شرکت ها برای تجارت در بازار های مختلف است.
این مقاله به خصوص بر سه پرسش اصلی تمرکز دارد: 1) آیا تجارت، با ایجاد امکان دسترسی به فناوری خارجی، باعث افزایش رشد میشود؟ 2) در این فرایند ها جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی و حقوق مالکیت فکری تا چه حد اهمیت دارند؟ 3) آیا این تأثیرات در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه متفاوت است؟ این مقاله با در بر گرفتن نمونه ای به نمایندگی از کشورهای درحالتوسعه و با تمرکز بر تجارت با فناوری برتر مکمل نوشتجات پیشین است. با استفاده از مجموعه دادههای تابلویی از 47 کشور توسعهیافته و درحالتوسعه از سال 1970 تا 1990 تجزیهوتحلیلی تجربی صورت گرفت که در آن دادههای ثبت اختراع به عنوان نماینده ای برای نوآوری به کار رفت. مطالعات مختلفی عوامل تعیین کننده نوآوری و گسترش فناوری را با استفاده از مجموعه دادههای خُرد بررسی کرده اند. اگرچه این مطالعات نتایج مهم و جالب توجهی ارائه کرده اند، اما در این مقاله از دادههای جمع آوری شده در سطح کشوری استفاده میشود. بدیهی است که این رویکرد منجر به از دست رفتن برخی اطلاعات میشود، اما مزایایی ایجاد می کند که به من امکان میدهد تا بر پویایی نوآوری و رشد در سراسر کشورها و گروه بندی های کشوری تمرکز کنم. با مقایسه مشخصات تجربی برای نوآوری و رشد سرانه تولید ناخالص داخلی، نتایج این مقاله نشان می دهند که رگرسیون های رشد سنتی ممکن است قادر به ثبت تأثیر عواملی مانند حفاظت از حقوق مالکیت معنی نباشند. با برآورد رگرسیون ها برای گروه های جداگانه کشور ها، نتایج همچنین نشان می دهند که ادغام کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه در مطالعاتی مانند این ممکن است منجر به نتایجی گمراه کننده و در نتیجه توصیه های خط مشی ناکارآمد شود.
این مقاله به شرح زیر سازماندهی شده است: در بخش 2 نوشتجات تجربی مرتبط با این موضوع به صورت خلاصه بررسی می شوند. در بخش 3 روش شناسی به کار رفته در این مقاله بررسی میشود. در بخش 4 داده ها تشریح می شوند. در بخش 5 نتایج تجربی ارائه شده و در بخش 6 نتیجه گیری انجام میشود.